Senátní návrh na přímou volbu prezidenta prošel prvním čtením

Návrh na přímou volbu prezidenta od nezávislého senátora Jana Horníka v horní komoře parlamentu uspěl. Zákonodárci ho v prvním čtení schválili a poslali do výborů. Kromě projednaného návrhu senátora Horníka má ale opoziční ČSSD ve sněmovně vlastní verzi přímé volby. Ústavní novelu připravuje i vládní koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská standarta vlající nad Pražským hradem

Prezidentská standarta vlající nad Pražským hradem | Foto: Marián Vojtek

Jan Horník rozhodnutí Senátu přivítal a názory o zbytečnosti svého návrhu odmítl. "Jsem spokojen, byl jsem překvapen - 42 hlasů pro. Je vidět, že Senát se umí chovat státotvorně. Uvidíme, co se nám podaří v Senátu s návrhem udělat a jestli nám ho vůbec podaří odeslat do Poslanecké sněmovny.".

Horník si myslí, že přímou volbou by mohli lidé v budoucnu vybírat i hejtmany a starosty. Senátor za ODS Jaroslav Kubera ale upozorňuje, že přímá volba ještě neznamená větší demokracii. Návrh přímé volby prezidenta má ve sněmovně také opoziční ČSSD a svoji verzi připravuje i vládní koalice.

Vládní návrh nepočítá se změnou prezidentských kompetencí

Návrh přímé volby prezidenta, na kterém pracuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nebude obsahovat změny kompetencí hlavy státu. Pospíšil to uvedl 13. července v České televizi. Předlohu dopracuje v srpnu, aby ji mohl odevzdat vládě.

Materiál, na jehož vypracování se dohodli koaliční lídři, počítá s několika variantami způsobu volby. I když návrh nepředpokládá změny kompetencí hlavy státu, jak si přejí lidovci a zelení, Pospíšil nevylučuje, že se novela změní v průběhu debaty v kabinetu, sněmovně a Senátu.

Do dolní parlamentní komory míří návrhů několik

Poslanecká sněmovna tedy bude projednávat vedle ministerské verze i poslanecký návrh sociálních demokratů, a také zelených, aby se o přímé volbě prezidenta uspořádalo referendum. Radiožurnálu to na začátku července potvrdila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová: "Dohodli jsme se, že tento návrh nestáhneme."

Postoj lidovců, kteří nechtějí referendum, tehdy obhajoval místopředseda KDU-ČSL David Macek: "Nepřipadá nám rozumné pořádat referendum o tom, zda občané chtějí přímou volbu prezidenta. Protože se ví, že chtějí. Byly by to vyhozené peníze."

Podle místopředsedy sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka je diskuse o změně volby prezidenta možná. Nechápe ale, proč by měla mít svůj vlastní návrh koalice, sociální demokracie, která už ho má i ve sněmovně, i Strana zelených. lepší by podle něj bylo, kdyby vznikl jeden text jako kompromis všech stran.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme