Airbus s českými vojáky nedostal povolení k přeletu Turkmenistánu

Vojenské letadlo s českými vojáky, které bylo na cestě do Afghánistánu, se muselo vrátit zpět do Česka. Turkmenistán mu totiž nedovolil přelet přes své území. Armádní Airbus A-319 večer přistál na letišti v Praze-Kbelích. Podobné problémy s turkmenskými úřady měly české letouny už loni a předloni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A-319J (MO ČR)

Airbus A-319J (MO ČR) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Podrobnosti Radiožurnálu řekl Jan Pejšek z ministerstva obrany: "Letoun airbus vzdušných sil Armády České republiky se dnes musel vrátit z letu mezi Prahou a Kábulem, jelikož mu nebyl povolen přelet přes turkmenský vzdušný prostor. Přestože turkmenské úřady původně ústně přislíbily, že povolení k přeletu bude vydáno, nakonec vydáno nebylo."

Na palubě letounu cestovali čeští vojáci vracející se z dovolené zpět do mise, část nového kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky působící na letišti v Kábulu a také vedoucí civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha. Bylo tam i několik afghánských dětí, které podstoupily v pražské nemocnici Motol kardiologické a ortopedické operace.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí se Česká republika na turkmenskou stranu obrátí se žádostí o vysvětlení diplomatickou cestou.

Marika Táborská, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme