Bulharsku hrozí, že přijde o miliardy z unijních fondů

Bulharsku může hrozit ztráta přístupu k penězům z unijních fondů. Takové informace unikly z Evropské komise ještě před oficiálním zveřejněním hodnotící zprávy dvou balkánských členů Unie. Bulharsko je spolu s Rumunskem stále pod pečlivým dohledem Bruselu. Při svém vstupu v roce 2007 totiž obě země dostaly řadu podmínek, které musejí průběžně plnit. Hodnotící zprávu má komise oficiálně zveřejnit ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Bulharsko a Rumunsko musejí hlavně zefektivnit práci svých soudů a tvrdě potírat korupci. S druhou podmínkou má ale zvláště Bulharsko velký problém.

Komise se obává, že prostředky z unijní fondů končí místo u občanů nebo na schválených projektech v kapsách zkorumpovaných úředníků nebo dokonce v pokladnách zločineckých skupin.

Bulharsku proto v případě liknavosti v boji s organizovaným zločinem a korupcí hrozí ztráta až miliardy eur z unijních fondů. Podle informací, ke kterým se dostaly televize BBC a Euronews, by to také mohlo značně oddálit vstup Bulharska do Schengenského prostoru.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme