Peking zahájil před olympiádou provoz tří nových tras metra

Olympijský Peking zprovoznil tři nové linky metra. Dvě z nich přímo souvisí s konáním LOH a pomohou zlepšit dopravu v této 16milionové metropoli. Návštěvníkům čínského hlavního města začíná sloužit i rychlodráha spojující mezinárodní letiště s centrem Pekingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové metro v Pekingu

nové metro v Pekingu | Foto: AFP

Čínská metropole má spolu s novými trasami osm linek metra, což je sice na 16timilionové hlavní město stále málo, přesto alespoň ulehčí tak hustému automobilovému provozu.

Pro srovnání, pekingská podzemní dráha dosud přepravovala 3,5 milionu cestujících za den, nyní se její kapacita zvýší o další téměř milion. Celkově pak veřejnou dopravu využije na 16 milionů pasažérů, vzhledem k omezení jízd aut, které začíná také právě dnes, se počet zvýší o další asi čtyři miliony.

Samotná síť kolejové dopravy se rozšířila o dalších 56 kilometrů, z toho nejdelší je pochopitelně trať na letiště vzdálené od Pekingu 27 kilometrů. Olympijskou linku číslo 8 budou moci používat pouze ti, kteří mají vstupenku na olympiádu nebo akreditaci. Všechny tři nové linky, tedy včetně rychlodráhy z letiště, jejíž vybudování bylo nejnákladnější, stály 3,2 miliardy dolarů.

Doprava byla velmi zjednodušena, samozřejmostí jsou názvy stanic v latince, tedy nejen čínských znacích, jednotlivé zastávky poté hlásí automat i přímo ve vagónech metra, vedle čínštiny i anglicky. Před několika dny také začal fungovat nový systém jízdenek, už není třeba kupovat žetony, nyní jsou instalovány turnikety na elektronickou jízdenku.

Pohodlné je i cestování přímo z pekingského letiště, z nového terminálu číslo 3, který určitě bude pro většinu návštěvníků vstupní branou do Číny v průběhu LOH. Stačí projít příletovou halou a přejít do přilehlé budovy sloužící jako nástupní zastávka této rychlodráhy. Za metro pak zaplatíte dva jüany, tedy necelých pět korun, a za rychlodráhu z letiště v přepočtu 54 korun.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme