Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama jedná v Iráku

Kandidát demokratů na prezidenta USA Barack Obama, který je v Iráku, se setkal s iráckým premiérem Málikím. Při své první návštěvě Iráku má Obama na programu také jednání s americkými vojenskými veliteli. Podle agentury Reuters se Obama a Málikí vyhnuli otázce stahování amerických jednotek z blízkovýchodní země, která je jinak výrazným tématem Obamovy kampaně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

Barack Obama navrhuje, aby se američtí vojáci z Iráku stáhli postupně za 16 měsíců od nástupu nového prezidenta do Bílého domu. Tedy zhruba do poloviny roku 2010. Potom by v zemi měl zůstat menší kontingent amerických vojenských poradců a jednotek nezbytných pro zajištění bezpečnosti amerických diplomatů a ostatních civilistů.

Irácký premiér Málikí v rozhovoru pro německý list Der Spiegel Obamův plán podpořil, později ale řekl, že jeho slova nebyla správně pochopena. Bílý dům sice s iráckou vládou začal jednat o časovém horizontu stahování jednotek, ale v souvislosti s Obamovým plánem uvádí, že je proti stanovení umělého harmonogramu.

Do Iráku přicestoval Barack Obama z Afghánistánu, kde strávil víkend. Jeho zahraniční cesta po Blízkém východě a Evropě je ostře sledovaná americkými médii. Demokratický kandidát se při ní snaží rozptýlit pochybnosti o svých schopnostech hájit americké zájmy v zahraničí a bránit Spojené státy před případnými teroristickými útoky.

Američané podle průzkumů důvěřují v těchto dvou oblastech více staršímu a zkušenějšímu republikánskému kandidátovi Johnu McCainovi. Ten je v ohledu stahování Američanů z Iráku podstatně opatrnější. Podle něj by unáhlené stahování mohlo vést ke genocidě.

Obama v Kábulu: Američané by měli Afghánistánu věnovat větší pozornost

Spojené státy by měly proti terorismu bojovat především v Afghánistánu - při návštěvě Kábulu to uvedl demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama. Jednotky v Afghánistánu by podle něj mohli posílit vojáci, kteří se budou stahovat z Iráku.

Po setkání s prezidentem Karzáím v Kábulu dal Obama jasně najevo, že podle jeho názoru by se v boji proti terorismu měly Spojené státy zaměřit právě na Afghánistán.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme