Výměna barokního paláce za panelový dům v Praze neplatí

Panelový dům v pražských Řepích, který v současné době slouží jako ubytovna pro policisty, nepatří českému státu, ale soukromé firmě. Podle zatím nepravomocného rozsudku o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 6. Vyhověl tak žalobě společnosti Bayton a panelový dům jí vrátil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstruované panelové domy

Rekonstruované panelové domy | Foto: Jiří Kokmotos | Zdroj: Český rozhlas

Firma dům v Řepích vyměnila před sedmi lety s ministerstvem vnitra za barokní palác v sousedství Pražského hradu. Jestliže žalobě vyhoví i odvolací soud, státu hrozí, že kromě paláce přijde i o panelák. Ministerstvo vnitra bude muset navíc hledat ubytování pro rovných pět stovek policistů.

Vyměněný palác v Thunovské ulici na Malé Straně totiž sloužil dlouhá léta právě jako ubytovna pro policisty. Byl ale značně zchátralý a ministerstvo by ho muselo nákladně rekonstruovat. O výměně za panelový dům rozhodla tehdejší vláda už v roce 1997, definitivně ji pak posvětil kabinet o tři roky později.

Barokní palác tehdy odhadl znalec na 73 milionů korun, panelový dům v Řepích na necelých 150. Ministerstvo se s firmou dohodlo na jednotné ceně 78 milionů a oba objekty si vyměnily. Podle tehdejšího vyjádření exministra vnitra Stanislava Grosse se stát zbavil paláce proto, že potřeboval ubytovat víc policistů.

Firma později napadla výměnný obchod žalobou. Začala tvrdit, že smlouva o výměně objektů je neplatná, protože vnitro nemělo souhlas ministerstva kultury. A proč byl potřeba? Celý obchod se uskutečnil v březnu 2001 s tím, že od ledna téhož roku platil zákon o majetku České republiky, podle kterého musí převod nemovité kulturní památky schvalovat právě ministerstvo kultury.

S tímto názorem souhlasila i samosoudkyně obvodního soudu. Svůj rozsudek ale zatím nezdůvodnila. Písemné rozhodnutí prý teprve vypracuje.

Ministerstvo vnitra argumentuje tím, že výměnu posvětila bývalá vláda, tedy i ministr kultury, říká Milada Šípková z úřadu, který zastupuje stát v majetkových sporech. Dodává, že na straně žaloby chybí takzvaný naléhavý právní zájem:

"Byl by tady, kdyby nemovitost neprodali a chtěli, aby se obojí vrátilo zpět. Vidím v tom obcházení zákona, že už inkasovali peníze, ale současně chtějí získat nějakou budovu s tím, že došlo ke změně zákona. Ale my dál tvrdíme, že pokud už něco vláda a ministerstvo kultury rozhodly, není nad něj."

Právní zástupce firmy Bayton Tomáš Rybář snahu o obcházení zákona odmítá: "Důvodem k podání žaloby je nastolit právní jistotu vzhledem k tomu, že tato směnná smlouva je absolutně neplatná a jakékoliv smírné řešení není možné."

Ministerstvo vnitra se teď s největší pravděpodobností odvolá. Pak bude záležet na to, jak rozhodne nadřízený soud. Nelze ale vyloučit i další spory. Kdyby se celý obchod ukázal jako neplatný, stát by pak měl mít zřejmě nárok na vrácení malostranského paláce.

Ten ovšem už nepatří společnosti Bayton, která ho krátce po výměně za panelák prodala firmě TH Real. Barokní objekt v centru Prahy od té doby chátrá a v současné době je na prodej. Alespoň podle nápisu, který je na něm umístěný.

Pavel Otto, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme