Radovan Karadžič byl po téměř 13 letech dopaden

Srbsko dopadlo jednoho z nejhledanějších zločinců světa Radovana Karadžiče. Zatčen byl v pondělí odpoledne v okolí Bělehradu. Bývalý vůdce bosenských Srbů čelí obvinění z genocidy během války v Bosně v první polovině 90. let. Karadžičovo jméno je spojeno s jedním z nejhorších evropských masakrů, vraždou tisíců muslimů ve východobosenské Srebrenici. Jeho dopadení trvalo téměř 13 let, v případě prokázání viny může strávit zbytek života za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie R. Karadžiče

Fotografie R. Karadžiče | Zdroj: ČTK

Zprávu o dopadení Radovana Karadžiče v noci vydala kancelář srbského prezidenta Borise Tadiče. Někdejší prezident Republiky Srbské v Bosně a Hercegovině je obviněn mimo jiné z odpovědnosti za genocidu 8000 muslimů ve Srebrenici v roce 1995, za zločiny proti lidskosti a z nezákonných deportací muslimů v Bosně.

Radovan Karadžič byl zatčen v pondělí odpoledne nedaleko Bělehradu. Bývalý předák bosenských Srbů vystupoval pod jménem Dragan Dabič a zcela si změnil podobu - na zveřejněných fotografiích má dlouhé bílé vlasy, plnovous a brýle. Volně se pohyboval i v centru Bělehradu, protože jej nikdo nepoznal. Živil se jako lékař alternativní medicíny.

Srbský soud dnes nařídil jeho předání haagskému Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Oznámil to srbský státní zástupce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič. Bývalý bosenskosrbský předák má nyní tři dny na odvolání. Karadžičův advokát řekl, že jeho klient se bude proti svému vydání bránit.

V Bělehradě se strhla bouře rozporuplných reakcí

Reakce na Karadžičovo překvapivé zatčení byly bouřlivé a protichůdné. Politici vládní koalice i zástupci srbské justice tento vývoj vítají jako krok k vyrovnání se s minulostí a s mezinárodními závazky. Část opozice to ale ostře kritizuje. Generální tajemník největší opoziční Srbské radikální strany Alexandr Vučič zatčení Karadžiče označil za tragédii a za snahu vlády vysloužit si členství v Evropské unii.

Do ulic vyšly desítky srbských nacionalistů, kteří Karadžiče stále považují za hrdinu, jenž chránil srbské spoluobčany v Bosně. Policie je zadržela a předvedla. V ulicích bylo možné vidět i policejní těžkooděnce. Jinak ale ráno vládl v Bělehradě klid, stále však platí zvláštní bezpečnostní opatření. V bosenské metropoli Sarajevu zprávu o zatčení Radovana Karadžiče oslavovaly tisíce lidí.

Podle Matyáše Zrna z Občanského institutu je překvapivé, že Karadžiče dopadly srbské bezpečností složky. Předpokládalo se totiž, že se ukrývá spíše na území Bosny. Zrno, který je odborníkem na Balkán, to řekl v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview s Matyášem Zrnem

Zatčení Karadžiče vítají v Haagu, Bruselu i ve Washingtonu

Je to velmi významný den pro oběti válečných zločinů - tak komentoval zatčení někdejšího prezidenta Republiky Srbské v Bosně a Hercegovině hlavní žalobce haagského tribunálu Serge Brammertz. Srbským bezpečnostním složkám k jeho vypátrání a zatčení pogratuloval. Tento úspěch označil za zlomový moment ve spolupráci Bělehradu s tribunálem.

Zadržení dlouho hledaného obviněného je podle něj důležité pro mezinárodní spravedlnost, protože to jasně ukazuje, že jí nikdo neunikne a dříve, či později před ní stane. V nejbližší době má být obviněný Karadžič přepraven do vazební věznice ve Scheveningenu.

Také předseda Evropské komise José Barroso ocenil zásah srbských bezpečnostních složek a označil zadržení Radovana Karadžiče za dobrý krok na cestě sbližování se Srbska s Evropskou unií. Právě aktivní spoluprací Bělehradu s haagským tribunálem podmiňovala Evropská unie podpis stabilizační a asociační dohody s Bělehradem. Tu nakonec podepsala letos na jaře.

Americký prezident George Bush mimo jiné ocenil i načasování celé operace, kterou Srbové provedli jen několik dnů po výročí masakru ve Srebrenici.

Na svobodě neznámo kde stále zůstává druhý nejhledanější muž ze srbské části Bosny, bývalý velitel armády bosenských Srbů generál Ratko Mladič.

Pavel Novák, Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme