Bakterie v kevlarovém obleku

22. září 2010

Na místech bioteroristických útoků budou záchranáře chránit obleky z kevlaru, který odpuzuje bakterie a viry.

Kevlar je registrovaná obchodní značka syntetických vláken z para-aramidu. Materiál výborně odolává vysokým teplotám a vyniká pevností, takže se z něj vyrábějí například neprůstřelné vesty a kompletní obleky pro požárníky, policisty a záchranáře. V dobách hrozícího bioterorismu ale pevnost a tepelná odolnost přestává stačit: ideální kevlarový oblek by měl být nehostinný pro široké spektrum patogenních mikrorganismů.

Struktura kevlaru

Přání záchranářů a spol. zřejmě splnili vědci z Jihodakotské univerzity, kteří na kevlarová vlákna nanesli acyklický N-halamin - látku, kterou mikroorganismy moc rády nemají. N-halaminy jsou sloučeniny, které obsahují alespoň jednu kovalentní vazbu mezi dusíkem a chlórem nebo bromem. Právě díky těmto chemickým vazbám mají N-halaminy oxidativní účinky, které mikroorganismy poškozují.

Upravená i neupravená vlákna kevlaru vědci "předložili" několika typům patogenů: bakteriím Escherichia coli a Staphylococcus aureus, kvasince Candida tropicalis, viru MS2 a sporám bakterie Bacillus subtilis, které v experimentu napodobily spory nebezpečného antraxu. Po několika dnech mohli vědci pozorovat, jak se to na neupravených kevlarových vláknech mikroby jen hemží. Naproti tomu, na vláknech s N-halamidem se mikrobi neuchytili vůbec nebo jen v minimálním množství.

Podle článku v Industrial and Engineering Chemistry N-halamid působí dlouhodobě a na kevlarových oblecích se dá obnovovat. Původní kvality materiálu přitom nijak negativně neovlivňuje.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka