Srbsko chce vydat dopadeného Radovana Karadžiče do Haagu

V Srbsku dopadený Radovan Karadžič, obviněný z válečných zločinů, by měl být vydán do Haagu Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Nařídil to zvláštní srbský soud. Bývalému předákovi bosenských Srbů přisuzuje tribunál válečné zločiny včetně genocidy, mimo jiné zodpovědnost za obléhání Sarajeva a masakry jeho civilních obyvatel v první polovině devadesátých let srbskými jednotkami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozdíl 12 let  - Radovan Karadžič

Rozdíl 12 let - Radovan Karadžič | Zdroj: ČTK

Podle oficiálního prohlášení srbských úřadů Karadžiče zadrželi v pondělí večer nedaleko Bělehradu. V blízkosti metropole se pod jménem Dragan Dabič živil jako soukromý lékař alternativní medicíny. Na útěku před spravedlností získal nejen novou identitu, ale velmi změnil i svou vizáž.. Má dlouhé bílé vlasy a vousy, nosí velké brýle a hodně ubral na váze. Některé neověřené informační zdroje přišly s tvrzením, že Karadžič byl zatčen po odhalení zahraniční tajnou službou.

Přestože srbský soud už rozhodl o vydání Karadžiče mezinárodnímu tribunálu v Haagu, bude tato cesta ještě dlouhá. Karadžičův advokát Svetozar Vujačič totiž okamžitě reagoval, že se proti verdiktu soudu odvolá. Využije na to až poslední možný termín, což je tento pátek.

Na svobodě neznámo kde stále zůstává druhý nejhledanější muž ze srbské části Bosny, bývalý velitel armády bosenských Srbů generál Ratko Mladič. A také Goran Hadžič, exprezident samozvané Republiky srbská Krajina. Srbský premiér Mirko Cvetkovič oba vyzval, aby se dobrovolně vzdali.

Veliké vzrušení v Srbsku i Bosně a Hercegovině

Bosenský člen kolektivní prezidentské rady Bosny a Hercegoviny Haris Silajdžić okamžitě varoval, že odkaz Karadžiče a dalších šiřitelů etnické nenávisti bohužel zůstává: "Jejich projekt v Bosně a Hercegovině je stále živý. Po celém světě žijí stovky tisíc Bosňanů, kteří byli vyhnáni ze svým domovů pod hrozbou zabití. Proto, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost, musíme napravit následky genocidy v Bosně."

Pod falešnou identitou - R. Karadžič | Foto: ČTK/AP

V centru Bělehradu došlo po Karadžičově zadržení ke střetům mezi srbskými radikály a pořádkovými silami. Na 250 většinou mladých obdivovatelů bývalého bosenskosrbského předáka zaútočilo na policisty pochodněmi, lahvemi a nábytkem z pouličních kaváren. Před bělehradskou věznicí, kde Karadžiče drží, desítky srbských nacionalistů skandovaly hesla o jeho hrdinství. Při obou akcích policie několik demonstrantů zatkla.

Dopadení jednoho z nejhledanějších lidí na světě naopak přivítali pozůstalí po obětech bosenské války z první poloviny devadesátých let. V ulicích bosenské metropole Sarajeva propukly po Karadžičově zatčení mohutné oslavy. Právě Sarajeva, které v minulosti Karadžič nařídil ostřelovat.

Evropa vítá Karadžičovo dopadení

Hlavní žalobce haagského tribunálu Serge Brammertz zatčení Radovana Karadžiče také samozřejmě přivítal. Podle něj jde o jasný důkaz, že obvinění z válečných zločinů se před spravedlností nikde neschovají.

Zadržení jednoho z nejhledanějších podezřelých z dob bosenské války ocenila i Evropská unie. Bernard Kouchner, ministr zahraničí Francie, která tento půlrok předsedá EU, prohlásil: "Tomu se říká dobrá zpráva. Konečně. Konečně po 13 letech. Píše se opravdu nová stránka historie."

Podle komisaře pro rozšíření Unie Oliho Rehna je zadržení Radovana Karadžiče důkazem, že je srbská vláda odhodlaná nechat za sebou nacionalistickou minulost a směřovat k evropské budoucnosti: "Také to ukazuje, že unijní politika kladení si podmínek funguje."

Jde o to, že spoluprací s haagským trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii Evropská unie podmínila platnost asociační a stabilizační dohody, kterou s Bělehradem podepsala letos v dubnu. Bez ochoty Srbska spolupracovat se nebude uplatňovat ani prozatímní technická dohoda.

Čeští ministři také přivítali uvěznění Karadžiče

Po dopadení bývalého předáka bosenských Srbů už může bělehradská vláda podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga počítat s pozitivní odezvou z Unie: "Srbsko prokázalo spolupráci s ICTY. Samozřejmě pan Mladič je ještě někde schovaný, ale to je spíš jen otázka času. Tedy už na to bychom měli kladně reagovat."

Podobně se vyjádřil i další člen české vlády, místopředseda pro evropské záležitosti Alexandr Vondra: "Zločinec je konečně tam, kde má být, předveden, zatčen."

USA mají radost ze zadržení Karadžiče

V prohlášení Bílého domu se uvádí: "Blahopřejeme vládě Srbska a děkujeme lidem, kteří provedli tuto operaci, za jejich profesionalitu a odvahu. Zatčení Radovana Karadžiče je důležitým projevem odhodlání srbské vlády splnit svůj závazek a spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

Prezident Spojených států George Bush ocenil i načasování operace, kterou provedli Srbové jen několik dnů po výročí masakru v bosenské Srebrenici, kde v roce 1995 zavraždili Srbové tisíce bosenských muslimů. I za masakr ve Srebrenici je dopadený Karadžič obviněný.

Zpráva roku - Karadžičovo dopadení - je samozřejmě v centru pozornosti Radiožurnálu, zpravodajsko-publicistické stanice Českého rozhlasu. Poslechněte si v Rádiu na přání, co o této události říkají česky hovořící bělehradský profesor Alexandr Ilič, historik Jan Pelikán z Ústavu světových dějin Filosofické fakulty Univerzity Karlovy a bývalá členka mezinárodního tribunálu v Haagu, nyní ústavní soudkyně Ivana Janů.

Pavel Novák, Jaromír Janev, Marika Táborská, Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme