D. Kuchtová kandiduje do čela Strany zelených

První místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová se rozhodla, že bude usilovat o místo v čele strany. Na zářijovém sjezdu se tak postaví současnému předsedovi Martinovi Bursíkovi. Kuchtová má uvnitř strany pověst rebelky. Se současným šéfem se dostala několikrát do sporu. Vytýká mu přílišnou spjatost s vládní ODS. Sama chce - podle vlastních slov - usilovat o skutečnou středovou zelenou politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Kuchtová

Dana Kuchtová | Foto: Marián Vojtek

Kuchtová představila i svůj program. Do stranických voleb půjde s konceptem zelené demokratické politiky, která se má od Bursíkova pojetí lišit jak programem, tak pohledem na vnitrostranické řízení zelených.

Zelení se podle Kuchtové naklánějí doprava

Podle Kuchtové se strana pod vedením Martina Bursíka odklání vlivem ODS napravo, ona by chtěla setrvat ve středu politického spektra a prosadit zelené jako stranu se silným koaličním potenciálem. K tomu prý cítí podporu jak od spolustraníků, tak voličů: "Já jsem dostala mnoho podpůrných dopisů a podpůrných e-mailů."

Stranu zelených, pro kterou pět let pracovala, prý nehodlá opustit, ani když na sjezdu se svým konceptem neuspěje. Radiožurnálu Kuchtová řekla, v čem s politikou strany zelených nesouhlasí: "Už dlouhodobě se ve Straně zelených projevuje určitý odklon od zeleného středového programu, se kterým Strana zelených kandidovala a pro který získala hlasy voličů. Kritizuji to, že tato zelená středová pozice se nedodržuje v některých záležitostech, jako je třeba zdravotnictví, otázka zahraniční politiky, radar nebo doprava."

Martina Bursíka označila Kuchtová za autokrata. Důkazem je podle ní utajená příprava nových stanov strany, které by měly omezit vliv republikové rady i to, že si Martin Bursík vybral svůj tým, ze kterého chce sestavit předsednictvo strany. A to se Daně Kuchtové nelíbí: "Zelená politika je dohoda. Dohodování o programu, o stanovách. Zelená politika znamená také respektování toho, že někdo má jiný názor a přesto může být se mnou ve stranických orgánech a také spočívá v respektování daných pravidel."

A reakce šéfa zelených Martina Bursíka? "Zalíbit se daně Kuchtové je velmi obtížné. Cokoli udělám je špatně - mám takový pocit poslední měsíce. A vždy, když je soutěž o stranického předsedu, tak kandidát přichází s nějakým politickým konceptem, má strhnout pro koncept většinu. Myslím si, že tady má Dana Kuchtová ještě co odpracovat." Do září navíc Dana Kuchtová nebude mít podle Bursíka tolik času. Zelení by se měli podle něj měli navíc po sjezdu sjednotit tak, aby strana neměla dvě hlavy, ale jen jednu.

Bursík Kuchtovou ve vedení nechce

Po mimořádném sjezdu Strany zelených už Martin Bursík nechce ve vedení spolupracovat s Danou Kuchtovou. Předseda nejmenší koaliční strany to řekl minulý týden na tiskové konferenci, kde mluvil o návrzích nových stanov, o kterých budou zelení debatovat už příští týden.

"Kdyby koncept formulovaný Matějem Stropnickým nebo Danou Kuchtovou, kde tím základem je vlastně vystoupit koalice, spolupracovat se sociální demokracií, měl zvítězit, tak předpokládám, že by v tu chvíli Strana zelených ztratila drtivou část středových voličů."

Nové stanovy Strany zelených mají podle Bursíka odstranit dvojkolejnost vedení a podpořit demokratizaci strany. O jejich definitivní podobě rozhodne mimořádný sjezd, konaný první víkend v září.

Zelení teď projednávají nové stranické stanovy. Všem členům strany je předloží šéf zelených Martin Bursík, podle kterého mají odstranit dvojkolejnost vedení a podpořit demokratizaci strany.

Stanovy mají ambici prohloubit demokratičnost strany, chceme posílit zastoupení regionů v republikové radě, návrh počítá, že sjezd by byl svoláván každý rok. A také počítáme s tím, že zastoupení regionů v republikové radě bude silnější."

Martin Bursík hrozí také odchodem z vlády. Tomuto rozhodnutí předcházelo jednání premiéra a ministra dopravy s autodopravci. Těm se podařilo oddálit vládním projednání Bursíkova návrhu o celoročním zákazu jízd kamionů den před víkendem. Ministr životního prostředí to považuje za porušení programového prohlášení vlády.

Krizí nedávno prošel poslanecký klub Strany zelených. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová se rozhodovaly, jestli zůstnou v poslaneckém klubu. Po konzultacích se stranickými kolegy zůstaly. Současným předsedou poslaneckého klubu zelených je pak Přemysl Rabas, který nahradil Kateřinu Jacques. Ta z funkce odstoupila právě kvůli sporům s kolegyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme