Radovan Karadžič by mohl být převezen do Haagu příští týden

Vydání bývalého bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče k mezinárodnímu soudu do Haagu se zřejmě zpozdí. Stojí za tím rozhodnutí jeho právníka, že se odvolá až v pátek, kdy vyprší třídenní lhůta pro podání odvolání. Soudci v Haagu teď znovu prověřují obvinění proti Karadžičovi, která se v průběhu minulých 13 let postupně měnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozdíl 12 let  - Radovan Karadžič

Rozdíl 12 let - Radovan Karadžič | Zdroj: ČTK

Obhajoba podá stížnost proti vydání Radovana Karadžiče do Haagu zítra. Podle ní údajně nejsou splněny všechny podmínky pro jeho předání mezinárodní justici. V Bělehradě to opakovaně potvrdil Karadžičův advokát. Dodal také, že se obviněný bude v Haagu hájit sám.

Podle srbské televize B92 Karadžič pověřil svého advokáta, aby vznesl stížnost, protože byl údajně unesen a nezákonně zadržován od minulého pátku do tohoto pondělí, kdy bylo jeho dopadení oznámeno.

Srbské bezpečnostní orgány to už dříve dementovaly, ale dodaly, že veškeré údaje použité při zatčení Karadžiče mají být použity také při pátrání po generálu Ratko Mladičovi a Goranu Hadžičovi, kteří pak budou také předáni do Haagu.

Advokát zároveň přiznal, že mu jde o co nejdelší možný odklad předání. Srbské úřady oznámily, že Karadžič by měl být v Haagu nejpozději do konce příštího týdne.

V Bělehradě pokračovaly protesty proti zadržení bývalého prezidenta Republiky Srbské v Bosně a Hercegovině. V podvečer a večer protestovaly stovky lidí v centru srbské metropole a večer tisíce diváků fotbalového utkání Partizánu Bělehrad a Olympique Lyon skandovaly jméno Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče. Psychologové ale tvrdí, že jde o vybití emocí, po kterém nenásledují další akce.

Haagský mezinárodní tribunál někdejšímu předákovi bosenských Srbů přisuzuje odpovědnost za válečné zločiny z první poloviny 90. let, včetně genocidy ve východobosenské Srebrenici a obléhání Sarajeva. Generál Ratko Mladič, někdejší velitel bosenskosrbské armády, který je také stíhán za válečné zločiny, dosud dopaden nebyl.

Karadžič spravedlnosti unikal téměř 13 let. Srbské bezpečnostní síly ho podle oficiálních informací zadržely v pondělí večer nedaleko Bělehradu. Tam žil pod jménem Dragan Dabič a živil se jako soukromý lékař alternativní medicíny.

Podle dnes zveřejněných informací používal identitu živého člověka. Posloužily mu k tomu duplikáty dokladů skutečného Dragana Dabiče. K jejich získání exprezidentovi Republiky Srbské pomohli tamní tehdejší představitelé přes své přátele v Srbsku.

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme