Národní knihovna zvažuje trestní oznámení kvůli Kaplického chobotnici

Vedení Národní knihovny uvažuje o tom, že kvůli projektu na novou budovu knihovny podá trestní oznámení na neznámého pachatele z pražského magistrátu. V souvislosti s Kaplického knihovnou totiž prý hrozí "škoda velkého rozsahu". Pomoc hodlá vedení knihovny vyhledat i u ombudsmana. O možnosti trestního oznámení se teď ještě poradí s právníky. Knihovna se odvolává hlavně na dřívější rozhodnutí magistrátu, která se podle ní neplní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vítězný návrh

vítězný návrh | Foto: Národní knihovna ČR

Praha nesplnila to, co slíbila, řekl dnes generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Zastupitelstvo hlavního města v březnu 2006 souhlasilo s tím, že knihovně prodá pozemky potřebné pro stavbu zamýšlené nové budovy na Letné.

Smlouvu ale město s knihovnou nepodepsalo. "To trestní oznámení má vyřešit otázku, kdo, proč a za jakých okolností zabránil naplnění stále platného usnesení zastupitelstva hlavního města Prahy z března 2006," uvedl Ježek.

Spory o novou budovu Národní knihovny se táhnou už více než rok. Týkají se hlavně pozemků, ale i financování a regulérnosti soutěže, ze které vzešel vítězný návrh architekta Jana Kaplického. Ministr kultury Václav Jehlička pak včera prohlásil, že Kaplického "chobotnice" na Letné stát nebude.

"Protože tento projekt byl nepřipraven a byl jistým dobrodružstvím. Nyní se naše pozornost musí soustředit na revitalizaci Klementina," uvedl Jehlička. Ministerstvo už má na revitalizaci knihovny v Klementinu peníze, obnova podle dostupných informací vyjde na miliardu korun.

Podle Vlastimila Ježka navíc v březnu příští rok vyprší lhůta, dokdy Jan Kaplický nemůže s projektem volně nakládat. Po 2. březnu bude pak mít možnost uzavřít smlouvu s kýmkoliv jiným. Způsobená škoda by podle něj šla do desítek milionů korun.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme