Objev korálového útesu

22. září 2010

Nové objevy se v biologii netýkají jen drobných živočichů či rostlin rostoucích na nepřístupných místech. Přesvědčivým důkazem by mohl být až do nynějška utajený obrovský komplex korálových útesů.

Největším korálovým útesem jižního Atlantiku byl až dosud Abrolhos Bank, který se nachází u jižního pobřeží brazilského státu Bahía. Útes tvoří dva oblouky o celkové rozloze asi 6000 kilometrů čtverečních, na kterých se nachází mnoho endemických druhů živočichů - měkkýšů, korálů a ryb, které se jinde na světě nevyskytují. Patří k nim i korál hřibovitého tvaru Mussismilia, který je pozůstatkem třetihorní fauny. Ve vodách Abrolhos Bank představuje dominantní druh, zatímco z jiných částí Atlantiku zcela vymizel.

Význam Abrolhos Bank teď ale možná překoná jeho nově objevený soused - asi dvakrát větší komplex korálových útesů, o kterém se odborníci dozvěděli od místních rybářů. Od brazilského pobřeží je útes vzdálený nejméně 15 a nejvíce 200 kilometrů. Sonarové mapování ukázalo, že leží v hloubce 20 až 73 metrů pod hladinou. Díky své relativní nepřístupnosti se útesový komplex podle zprávy Conservation International doslova hemží životem. Na některých místech je hustota mořských živočichů až třicetkrát vyšší, než na mělčích útesech Abrolhos Bank. Co všechno na útesu žije, zatím odborníci nevědí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.