Polská vládní koalice neprosadila novelu mediálního zákona

Polská vládní koalice prohrála boj o reformu veřejnoprávních médií. Na posledním předprázdninovém zasedání se jí nepodařilo přehlasovat prezidentské veto novely mediálního zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divák před televizí

Divák před televizí | Foto: Jan Rosenauer

Levicová část opozice se zdržela hlasování, a vládní koalice proto nezískala třípětinovou většinu potřebnou k přehlasování prezidentského veta. Novela mediálního zákona měla mimo jiné posílit pravomoci ministra národního majetku ve veřejnoprávním rozhlase a televizi. Obě média jsou totiž státními akciovými společnostmi.

Podle prezidenta i opozice si vláda chtěla touto novelou prosadit svůj vliv v rozhlase a televizi, odvolat současné vedení a dosadit tam své lidi. Vláda naopak tvrdí, že nový zákon byl krokem k nastolení normální správy a odpolitizování veřejnoprávních sdělovacích prostředků.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme