Pomůže nová politika EU ukončit utrpení mořských ptáků?

1. srpen 2008

Na konci června předložila organizace BirdLife International (mezinárodní ornitologická organizace jejímž členem je i Česká společnost ornitologická) Evropskému parlamentu alarmující informace o počtech mořských ptáků, kteří ročně zbytečně zahynou při rybolovu. Ve stejnou dobu oznámila Evropská komise přípravu akčního plánu na řešení tohoto problému. Plán má být dokončen v roce 2009.

Více než 300 000 mořských ptáků, včetně 100 000 albatrosů zemře ročně v Evropě jako vedlejší úlovek při lovu mořských ryb. Problematické jsou jak vlečné sítě, tak lovy na návnadu. Mnoho lodí rybaří pod vlajkou EU, a proto je nutné, aby tento problém řešila Evropská komise.

Například kriticky ohrožený buřňák baleárský (Puffinus mauretanicus) je rybolovem bezprostředně ohrožen. Jeho početnost trvale klesá a v současné době přežívá pouze asi 2000 párů. Pokud nedojde k zastavení poklesu, může vymřít během několika desetiletí. Ohrožen je především lovem na návnadu. Ročně jich kvůli rybolovu zahynou stovky. Nedávný případ 54 buřňáků baleárských a 18 buřňáků severních (Puffinus puffinus) ulovených při jednom rybářském výjezdu dokládá závažnost problému.

BirdLife International při jednání v Evropském parlamentu názorně uvedl, že snížení nežádoucích odchytů mořských ptáků může být velmi jednoduché a levné. Je nutné, aby se ochrana mořských ptáků při rybolovu stala samozřejmostí. Pokud nebude podložena silným zákonem a nebude přijímána stejně samozřejmě, jako například regulace velikosti ok sítí, které chrání rybí populace před nadměrným pleněním, nemůže být úspěšná.

Zda Evropská komise připraví opravdu účinný dokument, nebo zda půjde pouze o bezzubý cár papíru, se dozvíme v průběhu příštího roku. Další statisíce mořských ptáků ale ještě musí zbytečně zahynout.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Václav Beran
Spustit audio