Do konce prázdnin by mohlo být rozhodnuto o cenách mýtného

Autodopravci by se měli s ministerstvem dopravy dohodnout, jestli budou mít nárok na slevu z mýtného tak, jak si ji sami představují. Sdružení Česmad Bohemia totiž resortu dodalo vlastní návrh toho, jak by měl systém slev z mýtného fungovat. Ministerstvo ho teď ještě musí posoudit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Generální tajemník Česmadu Martin Špryňar Radiožurnálu řekl, jak by měly slevy podle autodopravců vypadat. Zdůraznil přitom, že nesmí být diskriminační:

"To znamená, že musí platit jak pro české, tak pro zahraniční dopravce. A zároveň maximální možná sleva je třináct procent. My navrhujeme zhruba čtyři pásma slev pro každé vozidlo podle měsíční fakturace. Ty slevy by začínaly až na zaplacených zhruba dvanácti tisících korunách ročně. A na tu maximální slevu jsme navrhovali, aby se vozidla dostala při zaplacení 60 tisíc korun a více ročně."

Jak dále Špryňar uvedl, na slevy by se nemusela najímat ani další firma. Vše by mohlo fungovat automaticky už na stávajících fakturách: "Ty slevy se dají celkem jednoduše asi namontovat na stávající bilingový systém. Pro provozovatele mýtného systému je to vlastně jen jeden řádek navíc na faktuře. Každá firma v tom režimu dostává měsíčně fakturu s vyúčtováním mýtného, takže by tam přibyl pouze řádek s vyčíslenou slevou a o to by ta firma zaplatila míň."

Na konkrétních sazbách se autodopravci chtějí ještě dohodnout s ministerstvem dopravy. Jak Radiožurnálu potvrdil jeho mluvčí Karel Hanzelka, resort už od autodopravců dostal příslušné podklady a bude je teď vyhodnocovat. Současně dodal, jaké by mohla mít sleva finanční dopady.

"Pokud jde o příjmovou stránku rozpočtu státního fondu dopravní infrastruktury, je na výnosy z mýtného potřeba pohlížet jako na zlomek tohoto rozpočtu. Domníváme se, že ty slevy v celkovém souhrnu by mohly dosáhnout několika stovek milionů, a že by to nebyla zásadní rána pro ten rozpočet. Také s ohledem na to, že ty výnosy z elektronického mýtného čím dál tím víc rostou. Takže předpokládáme, že v souhrnu se budeme pohybovat někde ve stovkách milionů korun."

Mýtné se u nás platí na dálnicích, rychlostních silnicích a na vybraných silnicích první třídy od roku 2007. Platit musí vozidla o hmotnosti nad 12 tun. Loni se na mýtném vybralo více než 5 a půl miliardy korun.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme