Viru HIV pomáhají parazité

22. září 2010

Za rychlé rozšíření viru HIV-1 v Africe možná mohou parazitické motolice.

Lidé v subsaharské Africe představují 10 procent světové populace, ale skoro dvě třetiny všech případů onemocnění AIDS způsobených virem HIV-1. Proč se virus právě v Africe rozšířil rychleji než kdekoli jinde, je jednou z velkých záhad, které kolem AIDS panují. Odborníci z amerického Centra léčby a prevence nacházejí příčinu v parazitárních infekcích.

Logo

Vycházejí z výsledků pokusů na opicích makacích, infikovaných motolicemi krevničkami střevními (Schistosoma mansoni). Makakové, kteří v sobě hostili krevničky, byli mnohem vnímavější vůči infekci viru SHIV, který způsobuje imunodeficienci a u opic se používá jako model lidského viru HIV. Podle článku v PLoS Neglected Tropical Disease dostávaly pokusné opice dávky viru skrze konečník. K vyvolání onemocnění u jedinců nakažených parazity přitom stačila pouhá dvacetina množství viru, nutného k infikování opic, které se s parazity nesetkaly.

Autoři experimentu si myslí, že krevničky retrovirům - včetně lidského HIV - asi usnadňují nejen rektální, ale také vaginální cestu nákazy. U nakažených žen totiž parazit může poškozovat vaginální buňky, které viru HIV stojí v cestě jako první. Právě tahle skutečnost by mohla vysvětlit, proč je v Africe heterosexuální pohlavní styk rizikovější než jinde na světě.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.