Objevené a skoro vyhubené opice

22. září 2010

Opice, které byly objeveny před třemi lety, se zřejmě zařadí na seznam kriticky ohrožených druhů.

V roce 2006 vzbudila mezi zoology rozruch událost, ke které nedošlo od roku 1923 - byl popsán zcela nový rod primátů. Byly jím necelý metr velké opice příbuzné mangabejům, které žijí v tanzanském horském národním parku Udzungwa. Opice známé pod domorodým jménem kipundži objevili pracovníci Wildlife Conservation Society (WCS) v roce 2005 a o rok později už zvířata dostala vědecké jméno mangabej horský (Rungwecebus kipunji).

Kipundži

V době objevu nebylo jasné, kolik opic v pralese vlastně žije. Odborníci z WCS pak strávili v pralese skoro 3000 hodin a zjistili, že situace nového druhu opic je všechno, jen ne růžová. Kipundžiové žijí jen na dvou izolovaných územích o celkové rozloze necelých 18 km čtverečních, která jsou narušována ilegální těžbou dřeva a zemědělstvím. Samotné opice, kterých údajně zbývá jen 1117 jedinců, se navíc často stávají kořistí místních pytláků.

Vzhledem k ohrožení ze všech stran WCS navrhuje, aby Světový svaz na ochranu přírody opice zařadil na červený seznam jako kriticky ohrožený druh - tedy takový, který čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.