Soud odročil zkoumání spoluúčasti prokurátorky Brožové-Polednové na justiční vraždě Milady Horákové

Vrchní soud v Praze dnes podle serveru aktuálně.cz odložil případ komunistické prokurátorky Ludmily Brožové Polednové. Bude se jím, na žádost obhájců obžalované, znovu zabývat až v září. Nové líčení nařídil Nejvyšší soud v Brně po dovolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Dospěl k názoru, že Brožová-Polednová před 58 lety totálně ve své profesi eticky selhala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milada Horáková

Milada Horáková | Foto: www.totalita.cz

Ve vykonstruovaném procesu tehdy nešlo o spravedlnost, ale fyzickou likvidaci režimu nepohodlných osob. Její čin proto podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga nemůže být promlčen: "Doktorka Polednová se této likvidace účastnila aktivním způsobem, byla na stejné úrovni jako soudci a její role byla významná v tom, že emotivním způsobem měla tehdejšímu pracujícímu lidu zdůvodnit, že tresty smrti jsou spravedlivé."

Vrchní soud v Praze v únoru stíhání Brožové-Polednové zastavil kvůli promlčení skutku. Odůvodnil to tím, že role Brožové-Polednové v celém tehdejším zinscenovaném procesu nebyla natolik zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu. Opačný názor měl ale před tím soudce městského soudu Petr Braun, který poslal Brožovou - Polednovou na osm let za mříže. Proti verdiktu Vrchního soudu v Praze pak podala dovolání nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Soud otevřel případ justiční vraždy Milady Horákové v loňském říjnu, po sedmapadesáti letech. "Má to smysl, poněvadž se nenaskytlo v této zemi dostatek vůle, aby zločiny, které byly spáchány komunisty, byly řádně prošetřeny a potrestány okamžitě, když se komunistický režim zhroutil," řekl tehdy poslední žijící odsouzený v procesu s Horákovou Josef Lesák.

Brožová-Polednová na nedávno objevených rozhlasových záznamech pronáší i tato slova: "Zatímco textilačka Herainová z Kotony Beroun zvyšovala svůj výkon na automatických stavech, aby co nejvíce pomohla budovat naši republiku, obžalovaná Horáková v podzemí dávala dohromady nepřátelské bandy ke zničení naší republiky."

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalá komunistická prokurátorka Brožová-Polednová při procesu s Miladou Horákovou

Kromě obecně známých historických dokumentů při jednání v říjnu 2007 u Městského soudu v Praze přítomné doslova zvedla ze židle citace z anonymního dopisu bývalého dozorce z pankrácké věznice. Ten, aby prý před smrtí ulevil svému svědomí, poslal na Úřad pro dokumentaci zločinů komunismu svědectví o chování Brožové-Polednové při výsleších a popravách.

Na popravy prý prokurátorka chodila nejen z povinnosti, ale i ze zájmu. Pořizovala si tam i fotografie, s nimiž se pak měla chlubit na komunistických schůzích. Anonym citoval její údajná slova při popravě Milady Horákové. Měla se smíchem říct: "Nelamte jí vaz ve smyčce, uduste ji tu svini, ať si něco užije." Do jaké míry ale soud vezme v potaz tento dopis, není jasné. Autor se prý ze strachu z bývalých příslušníků StB nepodepsal.

Politička a právnička Milada Horáková byla jedinou ženou popravenou v komunistickém Československu z politických důvodů. Spolu s ní bylo odsouzeno dalších 12 lidí - Jan Buchal, Záviš Kalandra a Oldřich Pecl k trestu smrti, další čtyři na doživotí a pět dostalo různě dlouhé tresty vězení. Nezákonný rozsudek byl zrušen v roce 1968, rehabilitována však byla Horáková až v roce 1990.

Marek Janáč, Milan Kopp, Martin Hromádka, Kateřina Causidisová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme