Stávka v Lufthanse ztrácí podporu mezi odboráři

Do třetího dne vstoupila stávka personálu německé letecké společnosti Lufthansa. Včera muselo být v důsledku protestu zrušeno 70 spojů a dnes bude podle všeho toto číslo ještě vyšší. Podpora stávky přitom ale klesá nejen u veřejnosti, ale taky v řadách členů odborového svazu Ver.di.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nestávkující zaměstnanci Lufthansy

nestávkující zaměstnanci Lufthansy | Zdroj: ČTK

Stále více zaměstnanců Lufthansy se odmítá připojit ke stávce a poukazuje na krajně nevhodné načasování protestu. Jiní upozorňují na skutečnost, že vzhledem k vysokým cenám kerosenu má jejich chlebodárce beztak dost starostí.

Podle serveru Spiegel.ONLINE je rozkol mezi odboráři patrný hlavně na letišti v Hamburku. Podle odborníka na odborářskou scénu Hagena Lesche jde svazu Ver.di spíš o vliv ve společnosti Lufthansa a získávání nových členů než o vybojování lepších platových podmínek.

Kvůli nedostatku techniků, kteří mají na starosti prohlídky letadel, dnes zřejmě zůstanou na zemi další stroje Lufthansy a počet zrušených spojů se tak dále zvýší. Stávka se poprvé dotkne i dálkových letů do severní Ameriky a Indie.

Časově neomezená stávka zaměstnanců pozemního a palubního personálu začala v pondělí. Odborový svaz Ver.di, který protest organizuje, chce pro svých 52.000 členů zvýšení mezd o 9,8 procenta. Vedení aerolinek ale nabízí nárůst platů ve dvou fázích o 6,7 procenta a mimořádnou odměnu. Konkurenční odborová organizace UFO, jež sdružuje většinu zaměstnanců palubního personálu, se stávky neúčastní.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme