Příběh výstavy "Srpen '68"

22. září 2010

Když ve středu 4. června 2003 probíhal na náměstí Míru v Jindřichově Hradci slavnostní start "Expedice Exeter 2003", nikdo z devíti členů jindřichohradeckého Klubu historie letectví (KHL) netušil, jaké materiály přivezou o dvanáct dnů později z Velké Británie do České republiky.

Jedním z hlavních cílů expedice byla dokumentace životních osudů československých válečných letců žijících na území Velké Británie. Během devítidenního pobytu na jihu a jihozápadě Anglie jsme nejprve navštívili plukovníka Miroslava Liškutína (1919), o několik dnů později pak plukovníka Františka Mareše (1919-2008).

Vzpomínání obou mužů bylo upřímné, milé a zajímavé. Do jednoho nás však zaskočil pan Mareš, který se i přes vážně zraněnou páteř z jednoho z válečných soubojů, vydal po strmých schůdkách do podkroví svého menšího venkovského domku v Sampford Spiney a po chvíli nám za pomoci své manželky přinesl papírovou krabici plnou černobílých fotografií a novinových výstřižků. Ty zakrývala československá vlajka, která byla speciálně ušita v srpnu 1968.

Logo

Pan Mareš nám vyprávěl, jaké je žít v Anglii, své druhé vlasti, když přesto vnitřně za jakéhokoliv režimu a doby neustále prožíval osudy svého rodného Československa. Také proto byl plukovník František Mareš jedním z hlavních aktérů výstavy především britských, německých a amerických fotografů ve městě Plymouth, která se zde uskutečnila po neúspěchu Pražského jara a tragických událostech srpna roku 1968.

Logo

Výstava měla veliký úspěch v evropském i zámořském měřítku. Byla zahájena tehdejším místopremiérem Velké Británie a zúčastnila se jí řada politických i kulturních celebrit této ostrovní říše.

Výstava jako pomoc okupovanému Československu

Myšlenkou autorů výstavy bylo ukázat světu na černobílých snímcích nejrůznějšího formátu srpnové události po invazi vojsk Varšavské smlouvy v Praze. Hlavním cílem však bylo získat co nejvíce financí do těžkých začátků československých uprchlíků, kteří po srpnu 1968 opouštěli svou vlast a žádali o politický azyl či dočasné útočiště ve Velké Británii.

Když výstava splnila svůj cíl, byla Františkem Marešem pečlivě uložena do zmíněné papírové krabice, a ta se pak téměř na třicet pět let stala součásti rodinného inventáře Marešů. I když se v následném období pan plukovník ojediněle setkával s nejrůznějšími Čechy, výstavu nikdy nikomu nedal ani nepůjčil. O to větší je pro nás čest, že jsme výstavu od plk. Mareše dostali do sbírek našeho Klubu historie letectví darem, včetně autorských práv. Už tehdy jsme však slíbili, že si fotografie nenecháme pouze pro sebe, ale naopak je jako pozdrav tohoto vlastence České republice budeme vystavovat.

František Mareš vypráví

Jsme velmi rádi, že jsme po návratu z expedice dostali možnost tuto výstavu uspořádat v nově rekonstruovaných prostorách bývalého minoritského kláštera Muzea Jindřichohradecka při kostele sv. Jana Křtitele v J. Hradci. Právě na rok 2003 totiž připadlo třicáté páté výročí srpnových událostí roku 1968. Také proto byl den vernisáže výstavy "Srpen´68" symbolicky stanoven na 21. srpen, datum, které se tehdejší generaci nesmazatelně vrylo do paměti.

Počátkem února letošního roku nám z Velké Británie přišla smutná zpráva. Zemřel dlouholetý přítel našeho klubu pan plukovník František Mareš. Bylo mu úctihodných 89 let. Ať Vám vystavené fotografe připomenou nejen události srpnových dní roku 1968, ale také osobnost vlastence F. Mareše. Čest jeho památce!

Rozloučení členů expedice s Fr. Marešem

Po pěti letech poprvé nabídneme veřejnosti část těchto fotografií k nahlédnutí prostřednictvím měsíční webové výstavy na stránkách Českého rozhlasu Leonardo. Společně s výzvou. Pokud se na některé z fotografií poznáte nebo poznáte své příbuzné či známé, ozvěte se nám na adresu leonardo@rozhlas.cz. I když mají fotografie dostatečnou vypovídací hodnotu samy o sobě, pomozte nám najít konkrétní příběh každé z nich.

Autor Mgr. Vladislav Burian byl vedoucí "Expedice Exeter 2003" a je předsedou KHL J. Hradec. Z archivku Klubu historie letectví J. Hradec vybral fotografie Vladimír Vondrka.

www.rozhlas.cz/1968.
autor: Vladislav Burian
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.