Nový ptačí virus

22. září 2010

Metody molekulární biologie usvědčily virus, který už více než třicet způsobuje záhadné onemocnění exotických ptáků.

Papoušky a další exotické ptáky od 70. let minulého století sužuje záhadné onemocnění, které dostalo jméno proventricular dilatation disease (PDD), česky syndrom dilatace žláznatého žaludku. Nemocní ptáci nemohou bez problémů polykat potravu, slábnou a projevují se u nich neurologické problémy, jako například poruchy koordinace a neschopnost udržet rovnováhu. Kvůli chorobě padají z větví jak doma chovaní papoušci a spol., tak i jejich divocí příbuzní. Mezi postižené druhy patří i jeden z nejohroženějších ptáků světa - velký papoušek ara škraboškový (Cyanopsitta spixii), kterého na celém světě existuje asi 100 exemplářů.

Logo

Původce onemocnění se nyní podařilo odhalit díky screeningové technologii ViroChip, která využívá DNA sondy. Výsledky analýz ukázaly, že u 71 procent papoušků postižených PDD se vyskytuje dosud zcela neznámý virus z čeledi Bornaviridae, která už má na svědomí například encefalitidu koní a dobytka. U žádného zdravého papouška vědci tento virus neobjevili, takže je vysoce pravděpodobné, že právě on PDD způsobuje. Nově objevený virus podle zprávy z Kalifornské univerzity v San Franciscu, která má na technologii ViroChip patent, dostal jméno Avian Bornavirus neboli ABV.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.