Tkáň T. rexe mohla patřit bakteriím

22. září 2010

Měkká tkáň tyranosaura, nad kterou paleontologové jásali před třemi lety, mohla být ve skutečnosti jen povlak, který vytvořily bakterie.

V roce 2005 paleontologové v časopise Science oznámili, že se jim podařilo z 65 milionů let starých kostí dinosaura Tyrannosaurus rex získat vzorky krvinek a krevních cév. Objev měl otevřít cestu ke zkoumání biomolekul, které kdysi tvořily součásti těl dinosaurů a jiných vymřelých zvířat.

T. rex

Objevit další měkkou tkáň v dinosauřích kostech se pokoušel Tom Kaye z University of Washington. Navzdory stovkám hodin strávených nad rozlámanými kostmi a elektronovým mikroskopem se mu to nepodařilo. Výsledky svého zkoumání publikuje v časopise PLoS ONE a tvrdí, že struktury, které byly v roce 2005 považovány za dinosauří tkáň, jsou jen zbytky bakteriálních biofilmů - tedy povlaků, které bakterie vytvářejí na různých površích. V tomto případě měly osídlit drobné dutinky v kostech dávno potom, co tyranosaurus a další zkoumaní dinosauři zahynuli. Bakterie zde po sobě měly zanechat sférické útvary framboidy, které kvůli přítomnosti železa paleontologové považovali za pozůstatky krvinek.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.