Česká generální konzulka v New Yorku byla odvolána

Česká generální konzulka v New Yorku Halka Kaiserová skončila. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ji oficiálně odvolal kvůli problémům s komunikací. Je ale možné, že k odvolání vedly spory o koncepci provozu Národní budovy v New Yorku. Už její rekonstrukci za předchůdců konzulky Kaiserové přitom pronásledovaly v posledních letech nemalé potíže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká Národní budova v New Yorku

Česká Národní budova v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Rekonstrukce měla původně stát 245 až 285 milionů korun. Konečný účet bude skoro třikrát vyšší - neměl by ale přesáhnout 730 milionů. Asi stoletou Národní budovu, jejíž provoz a údržbu nedokázali čeští krajané finančně unést, koupil za symbolický dolar český stát v roce 2001.

S přestavbou se začalo v březnu 2003 a od té doby ji stíhal problém za problémem. Mnohé práce se prodražily, protože je nemohly vykonávat české firmy, ale americké. Musely se vyjasnit právní vztahy ohledně vlastnictví a část krajanské komunity nebyla s prodejem spokojená a napadla jej u soudu.

I premiér Topolánek před časem připustil, že se při rekonstrukci nadělala spousta chyb jak z hlediska celého úmyslu, tak financování. Po dokončení letos na podzim v ní má sídlit konzulát, České centrum a další české podnikatelské a kulturní instituce. Jedno poschodí mají k dispozici krajané.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme