Evropské peníze mají pomoci přilákat do mikroregionu Zlatý vrch na Písecku turisty

31. červenec 2008

Tři a půl miliónu korun na podporu turistického ruchu a přilákání návštěvníků do oblasti Zlatého vrchu. Právě tolik peněz získal z Evropského fondu pro regionální rozvoj dobrovolný svazek obcí Zlatý vrch.

Sedm obcí na pomezí Písecka a Strakonicka jej vytvořilo už v roce 2004 a o dva roky později už vybudovali v mikroregionu například bezdrátový obecné rozhlas, internetovou síť a dvě informačně kulturní centra v Heřmani a Dobevi.

Teď uspěli s projektem Rok na Zlatém vrchu. Součástí jsou i akce, které obce tradičně pořádají, například Ražický pražec nebo Putování po stopách Dobrého vojáka Švejka.

První akcí, kde už návštěvníci získají materiály, o nichž hovoří předseda svazku a starosta Ražic Jaroslav Němejc, je sobotní Rýžování zlata v Kestřanech. Němejc vypočítá, co vše z peníze z Regionálního operačního programu pořídí: "Vznikne barevná publikace mapující celý region, počínaje historií, přes současnost, přírodní bohatství, turistické zajímavosti. Dále vznikne dvanáctidílná sada informačních letáků, z nichž každý bude sloužit samostatně, bude na zvláštní téma, počínaje přírodou v regionu, opět turistickými zajímavostmi, sportem a tak dále."

Jak Jaroslav Němejc dodal, smyslem žádosti o peníze z Regionálního operačního programu na propagaci regionu byl i fakt, že žádná ze sedmi obcí by samostatně nemohla z rozpočtu na tyto akce peníze vyčlenit.

Podle Jaroslava Němejce mají obce Dobev, Drahonice, Heřmaň, Kestřany, Putim, Ražice i Skály jako mikroregion ohromný turistický potenciál. Jen je na něj třeba účinně upozornit. To by se díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj mohlo podařit.

autor: čro čb
Spustit audio