U haagského tribunálu vyslechl Karadžič obvinění z válečných zločinů

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič předstoupil před soud v Haagu. Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii mu sdělil celkem 11 obvinění. Bývalý prezident Republiky srbské v Bosně se měl dopustit genocidy a válečných zločinů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Karadžič u soudu v Haagu

Radovan Karadžič u soudu v Haagu | Zdroj: ČTK

Soud s bosenskosrbským předákem Radovanem Karadžičem začal krátce po šestnácté hodině. Před soud předstoupil Karadžič s novou vizáží s oholenou tváří a krátkými vlasy. Hned na začátku slyšení soudci potvrdil svou identitu.

Čelí jedenácti obviněním z genocidy, ze zločinů proti lidskosti a z porušování ženevských konvencí během občanské války v Bosně v letech 1992-95. Měl by se zodpovídat mimo jiné i z podílu na povraždění 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici před 13 lety. Šlo o největší masakr civilistů v Evropě od druhé světové války.

Někdejší předák bosenských Srbů si obvinění vyslechl bez přítomnosti obhájce. Na dotaz soudce, zda se hodlá obhajovat sám, reagoval slovy: Mám neviditelného poradce, ale rozhodl jsem se zastupovat sám". Zároveň si vyžádal čas, než oznámí, zda se cítí vinen či nevinen. Na to má zákonnou lhůtu 30 dní. Na obviněních bude dál pracovat i obžaloba.

Samotný proces začne nejspíš až za několik měsíců a potrvá pravděpodobně několik let. Karadžičovi v něm bude hrozit až doživotí.

Srbská tajná služba dopadla třiašedesátiletého Karadžiče minulý týden na předměstí Bělehradu, kde žil a pracoval pod falešným jménem Dragan Dabič. Před spravedlností unikal od druhé poloviny 90. let. Ve středu byl letecky převezen k soudu do Nizozemska.

Soudu s Radovanem Karadžičem se Radiožurnál podrobně věnoval ve čtvrtečním Radiofóru po 18. hodině. Hovořili jsme s historikem a balkanologem Ondřejem Vojtěchovským a s právničkou Helenou Hýblovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s O. Vojtěchovským a H. Hýlovou

Milan Kopp, Marika Táborská, Jaromír Marek, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme