Chytrý jako mula

22. září 2010

Výzkum koní, oslů a mul poprvé dokázal, že mezidruhoví kříženci mohou být inteligentnější než jejich rodiče.

Mula je mezidruhový kříženec samce osla a samice koně. Jejich chov má dlouhou tradici - například v antickém Římě se muly díky své klidné povaze používaly jako tahouni pohřebních vozů. Jako soumary a jezdecká zvířata je využívaly římské legie a muly také táhly pohřební vůz Alexandra Velikého z Babylonu do Alexandrie.

Logo

Svého otce taková mula překonává a velikostí a matku zase vytrvalostí. A nejen to - podle studie Leanne Proopsové z britské Sussexské univerzity jsou muly také daleko inteligentnější. Předmětem jejího výzkumu byly šestice koní, oslů a mul. Zvíře, které chtělo získat potravu, se muselo naučit rozeznávat symboly, které označovaly vědra na krmení. Muly se rozlišily víc symbolů než koně a osli a vykazovaly při tom větší konzistentnost.

Důvodem vyšší inteligence mul je podle zprávy na stránkách New Scientist kombinace těch nejlepších genů obou rodičovských druhů, která hybridům dává také dobře známou životaschopnost. Chytrost mul je ovšem dárek, který se nepředává dál - kříženci koně a osla jsou totiž neplodní.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.