Rozpor ve vedení Strany zelených se vyostřil

Předsednictvo Strany zelených bezvýsledně jednalo o nových stanovách plánovaného sjezdu. Ten má být v Teplicích ve dnech 5. až 7. září. Na něm se o vedení strany bude ucházet Dana Kuchtová, která kritizuje přístup současného šéfa Martina Bursíka. Vysvětlila, že nesouhlasí s návrhem stanov sjezdu, který počítá se zrušením dvou mocenských center. Proto se dalšího jednání o stanovách odmítla účastnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Kuchtová

Dana Kuchtová | Foto: Marián Vojtek

Kuchtová argumentuje tím, že strany zelených i v Evropě fungují na principu dvojhlavého vedení, která Martin Bursík chce zrušit. "Závažné otázky jsou nadále zásadním rozporem mezi námi dvěma," oznámila Kuchtová.

Pro Radiožurnál označila chování Martina Bursíka za nedemokratické. V jejím názoru ji utvrdil Bursíkův způsob přípravy sjezdu strany a jeho stanov. "To jsou stanovy, které směřují k centralizaci strany, k tomu, aby se omezily demokratické prvky. Je velmi závažné. Řekla bych, že snaha koncentrovat moc do rukou předsednictva, konkrétně předsedy, je pro strany zelených skutečně velmi netypická. Společně s kolegy se chystáme předložit na sjezdu variantní návrh stanov," poznamenala Kuchtová.

Předseda Strany zelených Martin Bursík Kuchtové nařčení odmítá a v rámci zářijového sjezdu chce pomocí stanov zastavit současný rozkol Strany zelených.

"Je tam zajištěna kontinuita rozhodování. To znamená, předsednictvo strany, které má přímý mandát ze sjezdu je automaticky součástí republikové rady a řídí její jednání, čímž odstraňujeme dvojhlavost Strany zelených, která je prapůvodem jejích problémů, protože Strana zelených zní dvěma hlasy, má dvojí politické vedení, a to je u parlamentních stran neobvyklé," míní Bursík.

Spory se vlečou už delší dobu

Nejmenší vládní stranu už několik měsíců rozděluje spor právě mezi příznivci Martina Bursíka a Dany Kuchtové.

Krizí nedávno prošel poslanecký klub Strany zelených. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová se rozhodovaly, jestli zůstnou v poslaneckém klubu. Po konzultacích se stranickými kolegy zůstaly. Současným předsedou poslaneckého klubu zelených je pak Přemysl Rabas, který nahradil Kateřinu Jacques. Ta z funkce odstoupila právě kvůli sporům s kolegyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou.

Martin Bursík nedávno také hrozil odchodem z vlády. Tomuto rozhodnutí předcházelo jednání premiéra a ministra dopravy s autodopravci. Těm se podařilo oddálit vládním projednání Bursíkova návrhu o celoročním zákazu jízd kamionů den před víkendem. Ministr životního prostředí to považuje za porušení programového prohlášení vlády.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme