Nedělňátka - tři vídeňská lvíčátka jsou na světě

4. srpen 2008

V neděli 27. 7. ráno se ve vídeňské zoo narodila tři lví mláďata. Jedná se zřejmě o potomky ve volné přírodě vyhynulého lva berberského (Panthera leo leo). Novopečená lví máma pochází ze zoo v Olomouci.

Samice má typické znaky již vyhynulého severoafrického lva berberského, který je charakteristický svou mohutnou, bohatou hřívou. Na celém světě existuje již jen několik málo volně žijících jedinců, kteří se tomuto druhu podobají anebo s ním jsou ještě pokrevně spřízněni. Poslední ve volné přírodě žijící lev berberský byl zabit v roce 1922 v Maroku.

Trochu nervózní lvice zalezla se svými mláďaty do slámou vyloženého doupěte. Výběh lvů byl zastíněn za pomoci květináčů s rostlinami a provedena byla i další zvláštní opatření, vedoucí k zajištění klidu v areálu. Těšme se, až nám lví máma své tři malé lvíčky ukáže.

Dospělí lví samci dosahují váhy 225 kg, samice 150 kg. Porodní váha lvíčete je ale 1,5 kg a velikost pouze 50 cm. Mláďata jsou kojena šest až osm týdnů. Na svobodě žije nyní 16 000 - 30 000 lvů, avšak v posledních letech poklesl počet lví populace o 30 - 50 %. Jako u většiny velkých afrických zvířat pochází největší ohrožení lvů ze strany člověka a civilizace, ale i nemoci představují vážné ohrožení. Například v jihoafrickém národním parku Krüger - v jeho jižní části - je kolem 90 % divokých zvířat nakaženo tuberkulózou. Infekce pochází od buvolů, lvi kořisti.

autor: (com)
Spustit audio