Ruský Novosibirsk viděl úplné zatmění Slunce

1. srpen 2012

Češi kolem 11.40 hod. SELČ spatřili, jak Měsíc zakrývá čtvrtinu Slunce. Úplné zatmění (tzv. totalitu) bylo možné sledovat například v ruském Novosibirsku, kde je také česká expedice. AKTUALIZACE: PRVNÍ SNÍMKY ZATMĚNÍ

Na úplné zatmění se připravoval celý Novosibirsk. Měsíční stín prošel přes město zhruba v 17.45 místního času. Pás stínu byl široký zhruba 250 km, a tak spolehlivě ponořil celé město do tmy. Úkaz trval 138 sekund. Po celém městě bylo rozmístěno několik desítek teleskopů pro veřejnost. U dalekohledů asistovali specialisté, astronomové a také vysokoškolští studenti, kteří veřejnosti podávali odborný výklad a odpovídali na dotazy.

Novosibirská televize RBK celý úkaz přenášela živě. Přenos komentoval Sergej Maslikov, známý autor knih o zatmění. Češi mohli úplné zatmění sledovat přes internet na adresách Novosibirsk Guide a Eclipse Novosibirsk.

Zatměním Slunce žije celý Novosibirsk, v ulicích studentky prodávají pozorovací brýle

Zatmění nepoutalo pozornost pouze vědců a lidí z oboru astronomie, ať už profesionálů či amatérů, ale všech obyčejných lidí. V den zatmění proběhlo neuvěřitelných 237 svateb. Pouze v jediné oblasti nebyla ani jedna svatba, a to v Okťabrskom, kde se v pátek zkrátka neoddává.

Místní úřady uvažovaly, že by 1. srpen měl být "vychodnyj" - tedy den, kdy se nepracuje a je volno. Protože ale úplné zatmění začne až v 17.44 místního času, nakonec se tak nestalo, a ani to nebylo potřeba, protože v továrnách se končí v 17 hodin. Jen některé provozy mají v pátek o půl hodiny kratší pracovní dobu. Někde pustili své zaměstnance domů dokonce ještě o hodinu dřív. Jedni z mála, kteří si zatmění zcela určitě neužili, byli zaměstnanci řízení letového provozu na letišti Tolmačevo, které bylo v normálním provozu.

Žena v Novosibirsku si zkouší brýle, určené k pozorování Slunce

V Rusku pozoruje zatmění 7 českých expedic. Třináctičlenná expedice SAROS je v Novosibirsku, další například v Barnaulu. Celkem je v Rusku nejméně 64 pozorovatelů z Česka a Slovenska, kteří se vydali za zatměním několik tisíc kilometrů. Ve výpravě úpické hvězdárny je také redaktor Českého rozhlasu Online.

Ředitelka Hvězdárny v Úpici Eva Marková při zkoušce přístrojů v Novosibirsku
autor: Hynek Bulíř
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.