Tulení navigace podle hvězd

22. září 2010

Lidé nejsou jediní savci, kteří se umí řídit podle hvězd - tuleni to zřejmě dovedou také.

Tuleni se za místy s hojností potravy stěhují stovky kilometrů daleko a spoustu času tráví na otevřeném moři, kde v noci chybí orientační body. Při plavání v oceánu se často zastavují, vynořují polovinu těla z vody a pozorují okolní prostor. Tým evropských biologům zjišťoval, jestli tuleni nemohou svůj kurz upravovat podle hvězd podobně, jako to dělají ptáci, kteří migrují v noci.

Tuleň obecný

Dvěma samcům tuleňů obecných (Phoca vitulina) chovaných v zajetí vědci vytvořili umělé noční nebe severní polokoule, na kterém zářily umělé hvězdy. Na jednu z nich tuleňům ukázali pomocí laserového paprsku a podporovali je v tom, aby plavali směrem k označené hvězdě. Poté, co se to tuleni naučili, vědci paprsek vypnuli, nebe obrátili a pohyb tuleňů monitorovali pomocí infračervených kamer. Zjistili, že tuleni nemají problém zorientovat se v nové situaci a najít směr, za který dostávají odměnu.

Výsledky experimentů popisuje článek, který vychází v časopise Animal Cognition. Jeho autoři spekulují o tom, že tuleni si mohli souvislosti mezi polohou hvězd a místy, kam cestují za potravou, všimnout za úsvitů a soumraků, kdy jsou viditelné jak hvězdy, tak prvky krajiny na pobřeží.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.