Generál Bálint popírá vědomou spolupráci s Vojenskou kontrarozvědkou

Archiv bezpečnostních složek na svém webu zveřejnil další spis komunistické Vojenské kontrarozvědky. Spis důvěrníka pod krycím jménem Lilie se týká nynějšího zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Miroslava Bálinta. Ten se rozhodl spis odtajnit a současně jej doprovodil prohlášením, že s Vojenskou kontrarozvědkou nikdy vědomě nespolupracoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

archiv bezpečnostních složek

archiv bezpečnostních složek | Zdroj: ČTK

Jak Radiožurnálu řekla Mira Třebická z generálního štábu, spis byl zveřejněn na žádost generála Bálinta: "Pan generál nikdy vědomě nespolupracoval se složkami Vojenské kontrarozvědky. Jako vyšší důstojník prošel řadou bezpečnostních prověrek, včetně té nejvyšší. Svůj spis, který na něj vedla Vojenská kontrarozvědka, odtajňuje a poskytuje veřejnosti. Zároveň oznamuje, že na jeho žádost byla vymazána jména dvou osob, aby zamezil jejich atakování médii, a tím ochránil jejich soukromí."

Záznamy, které o nich vedla bývalá komunistická Vojenská kontrarozvědka, tento týden zveřejnili i poslanci ODS Walter Bartoš a Tomáš Hasil. Vyplývá z nich, že poslanci s touto tajnou službou nespolupracovali. Jako důvěrníci prý byli evidováni pouze na základě tvrzení spolupracovníků kontrarozvědky, kteří jejich spis založili.

V dokumentech Vojenské kontrarozvědky zveřejněných Archivem bezpečnostních složek se objevila také jména poslanců Juraje Ranince (ODS) a Pavla Ploce (ČSSD). Ranincův spis byl ale skartován v roce 1989. Ploc odtajnění svého spisu dosud odmítal, nyní podle serveru Aktuálně.cz názor změnil a údajně ho chce rovněž zveřejnit.

Archiv bezpečnostních složek zveřejnil minulý pátek na internetu takzvané pomocné registrační protokoly bývalé Vojenské kontrarozvědky. Na adrese www.abscr.cz jsou údaje jak o spolupracovnících jedné ze složek komunistické Státní bezpečnosti, tak o lidech, které tato tajná služba prověřovala. Databáze obsahuje zhruba 140 tisíc záznamů a zdaleka není konečná.

Marika Táborská, Libor Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme