Americký vědec podezřelý z útoků jedovatým antraxem spáchal sebevraždu

Americký vědec Bruce Ivins podezřelý z útoků jedovatým antraxem spáchal sebevraždu. Dopisy kontaminované antraxem (snětí slezinou) zabily po teroristických útocích v roce 2001 pět lidí, zranily sedmnáct dalších a vzbudily vlnu strachu v celých Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Penssylvania Avenue a Kongres ve Washingtonu

Penssylvania Avenue a Kongres ve Washingtonu | Foto: Alexandr Pícha

Bruce Ivins byl jedním z odborníků, kteří pomáhali FBI s vyšetřováním antraxových útoků. Byl zaměstnancem Vojenského institutu pro výzkum infekčních nemocí a před několika lety byl za svou práci vyznamenaný. FBI pomáhal s vyšetřováním spolu s jedním ze svých kolegů, ale oba se po několika letech sami stali podezřelými.

Jeho kolega Steven Hatfill vysoudil nedávno na ministerstvu spravedlnosti skoro šest milionů dolarů odškodného, protože mu nikdo vinu neprokázal a zveřejnění jeho jména agenty FBI mu zruinovalo kariéru. Bruce Ivins, který trpěl depresemi, tíhu obvinění neunesl. K antraxovým útokům se nepřiznal a zemřel jako podezřelý, jehož vinu ale vyšetřovatelé FBI neprokázali.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme