Jörg Haider se vrací do velké politiky

4. srpen 2008

Dnešní rakouské sdělovací prostředky jsou zahlceny informacemi, že 58letý Jörg Haider, zakladatel Společenství pro budoucnost Rakouska BZÖ, se vrací do celostátní politiky. Od roku 1999 kontroverzní, krajně pravicový politik, sedící v křesle korutanského zemského hejtmana, překvapivě oznámil, že převzal po vzájemné dohodě předsednictví BZÖ z rukou poslance Petera Westenthalera.

Ten v rozhovoru s tiskovou agenturou APA v sobotu prohlásil, že je připraven okamžitě funkci předat za podmínky, že Haider nastoupí jako špičkový kandidát strany do zářijových parlamentních voleb. Podle jeho názoru není možné oddělit funkci předsedy strany od volebního lídra do vrcholového celostátního zastupitelského orgánu. Požádal proto Haidera, aby převzal tuto odpovědnost, protože BZÖ nemá do voleb lepšího kandidáta. Každé jiné řešení by bylo pro hnutí "škodlivé a negativní".

V noci na dnešek Haider prohlásil, že se ještě definitivně nerozhodl, zdali nastoupí do parlamentních voleb. Konečné rozhodnutí oznámí teprve v polovině tohoto měsíce, ale předsednictví BZÖ je ochoten převzít. Nyní připravuje "Tým pro Rakousko", ve kterém chce shromáždit uznávané experty různého zaměření, mezi kterými by měli být i politici, kteří "v minulosti již potvrdili, že něco dovedou". Prohlásil současně, že zatím není rozhodnout vstoupit do parlamentu. "Jde o zajímavý návrh, který si musíme rozmyslet, prodiskutovat a potom se rozhodnout. Pokud však bych vedl stranu do volebního boje, pak jen jako kandidát na spolkového kancléře," řekl Haider.

Podle známého rakouského politologa Bachmayera vychází neočekávaná turbulentní změna ve vedení BZÖ z nekoordinované akce Westenthalera. Zřejmě jde o jeho snahu provést tuto změnu urychleně ještě v předvolebním období, i když formálně to může učinit jen stranický konvent, který se má sejít až koncem srpna. Očekává, že právě s Haiderem jako předsedou BZÖ a špičkovým kandidátem strany může strana získat masivní příliv příznivců a ve volbách získat 10 až 15 procent hlasů. Vlastní budoucnost zatím Westenthaler nechává otevřenou. Včerejší informaci deníku "Österreich", že nevylučuje ani úplný odchod z politiky, nechtěl tiskové agentuře APA komentovat. "Neřeknu k tomu nic, již jsem dostatečně o tom hovořil", prohlásil s tím, že si musí ještě dobře rozmyslet, co bude dále dělat. Odborník na veřejné mínění Peter Ulram prohlásil deníku "Standard", že jde o vynucený krok Westenthalera učinit Haidera za všechno odpovědným a posílit mediálně BZÖ prostřednictvím jeho osoby. Politolog Peter Filzmaier je přesvědčen, že Haider převezme obě funkce, aby získal absolutní většinu v korutanském zemském sněmu, což je jeho strategickým cílem.

Proto se potřebuje prezentovat i na celostátní úrovni a jako špičkový kandidát strany získat pozice v ostatních spolkových zemích. Zatím na příklad při posledních volbách BZÖ dosáhla ve Vídni pouze necelá dvě procenta hlasů a do parlamentu - Národní rady se dostalo pouze sedm poslanců a má v ní nejmenší parlamentní frakci.

Haider samotný se přitom již razantně zviditelnil svým rozhodnutím v noci z pátku na sobotu, když nechal odsunout z Korutanska šest čečenských azylantů se zdůvodněním, že jde o zločince. Stalo se tak přestože spolková ministryně vnitra lidovkyně Marie Terezie Fekterová se snažila tomuto ilegálnímu policejnímu zásahu zabránit a označila jej za protiprávní. Haider na ní poté ostře zaútočil a obvinil ji ze zneužití úřední moci. Na tiskové konferenci sdělil, že o celé akci předem Fekterovou informoval. Ta podle něho poté nařídila "protiprávní ilegální policejní akci" a nechala autobus s azylanty zastavit na hranici se Štýrskem, kde jeho řidič i tlumočnice byli celé hodiny zadržováni. Haider oznámil, že se azylanti nyní nacházejí na policejní stanici ve Wolfsburgu, a tím pod plnou odpovědností ministerstva vnitra. Žádá proto odstoupení Fekterové a současně zvýšení pravomoci spolkových zemí zasáhnout proti kriminálním azylantům. Oznámil, že proto požádá o svolání konference zemských hejtmanů k tomuto problému.

Političtí pozorovatelé považují tento krok za předem promyšlený a zaměřený na nastávající předvolební boj, kdy se Haider bude prezentovat jako politik, usilující o bezpečnost rakouského obyvatelstva před nevítanými cizinci.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio