Obec Nové Heřminovy čeká na konci prázdnin referendum o nové přehradě

Poslední srpnový den se lidé ve vesnici Nové Heřminovy na Bruntálsku budou moci v referendu vyjádřit k nové přehradě, která zatopí část jejich domovů. Vláda nádrž chystá jako součást protipovodňových opatření na řece Opavě. Tamní zastupitelé tak vyhověli tlaku obyvatel, kteří se nechtějí smířit s tím, jak s nimi stát jedná. Nejistota sužuje vesnici už více než 10 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové Heřminovy na Bruntálsku

Nové Heřminovy na Bruntálsku | Foto: www.noveherminovy.net

Pro obyvatele malé vesničky na Bruntálsku je referendum zřejmě poslední možností, jak na své problémy upozornit. Otázku, na kterou budou odpovídat, ale zatím neznají. Jak Radiožurnálu řekl předseda Legislativní rady vlády, ministr Cyril Svoboda, vláda se ale výsledkem hlasování řídit nemusí:

"Referendum v obci není striktně právně závazné pro vládu. Nicméně je to samozřejmě velmi důležitý moment, který se musí vzít v úvahu - o tom není nejmenších pochyb."

Veřejné hlasování o přehradě se bude konat 30. srpna. Potvrdil to místostarosta obce Radek Sijka, který pro referendum zvedl ruku bez váhání: "Absolutně není jasno kam ti lidé půjdou, kde si budou moci něco postavit. To je příčina."

Kdo ruku pro referendum naopak nezvedl, je starosta Nových Heřminov Radovan Jílka. I když svým lidem rozumí: "Ti lidé se cítí podvedeni a nemají momentálně jinou touhu, než se postavit na zadní a bránit se."

"Mám chatu poměrně blízko a nerada bych o ni přišla," říká starší paní. "Já tam mám chalupu, takže my budeme pod vodou; ať dají prachy a tradá odsud," dodávají obyvatelé vesničky.

Jenže peníze a konkrétní plán na přesídlení, to jsou informace, které citelně chybí, a které na Bruntálsko zatím žádný ministr nepřivezl.

Jana Zemanová, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme