Česká pomoc ženám v Kongu

7. srpen 2008
Sedmý světadíl

200 000 znásilněných žen, vyvražděné rodiny a soustavný teror - tak vypadá život obyvatel východního Konga. Důvodem jsou bohatá naleziště nerostného bohatství v tamní půdě.

Nalézá se tam velké množství zemního plynu, diamantů, zlata a hlavně coltanu - kovu nezbytného k výrobě mobilních telefonů. Ovládnout zdejší území se snaží rebelské jednotky Tutsiů, Hutuů a řady dalších rebelských jednotek.

Jednou ze zbraní útočníků se stalo znásilňování. Znásilněná žena je totiž pro rodinu nečistá a musí opustit i s dětmi vesnici. Dochází tak k naprostému rozvrácení celých kmenů. Znásilnění bývají často brutální, takže ženy pak musí podstoupit náročnou operaci. Lékařská péče ale v Kongu prakticky vůbec nefunguje, poskytují ji téměř výhradně západní doktoři z různých humanitárních organizací.

Pomoci ženám po znásilnění se rozhodla i Markéta Kutilová z Česka. V Kongu strávila už dva roky jako pracovnice společnosti Člověk v tísni. Od září chce v Kongu rozjet vlastní projekt. Plánuje založit lisovnu palmového oleje ke svícení, a poskytnout tak práci ženám, které se ocitly na ulici úplně bez prostředků.

Více informací o projektu přineseme v magazínu o světě Sedmý světadíl v září.

autor: Marie Štíchová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.