6. 8.

6. srpen 2008

Brian Bender: Eyn Velt Všestranný americký hudebník Brian Bender komponuje, hraje na trombon a další dechové nástroje. Jeho webové stránky uvádějí celkem 7 kapel, v nichž má roli vedoucího, se stylovým rozpětím od skotské tradiční hudby přes neworleánský jazz až po klezmer, tedy židovský styl s kořeny ve východní Evropě. Právě z tohoto žánru čerpá Benderova kapela Little Shop Of Horas, jejíž název je slovní hříčkou, odkazující jednak na slavný muzikál a film Little Shop of Horrors, ale také na východoevropské tance "hora", které měly v repertoáru ukrajinské i rumunské klezmerbandy. Album vyšlo pod názvem Eyn Velt, což v jazyce jiddiš znamená Jeden svět.

Di Grine Kuzine 03:42

Der Gazebo 06:53

Cílem Briana Bendera i jeho skupiny není pokoušet se o autentickou interpretaci klezmerového repertoáru, ale spíš hledat nový úhel pohledu: příkladem je skladba El Judio, posunutá do jazzově latinské polohy.

El Judio 08:08

K pestrosti alba Eyn Velt znamenitě přispívají hostující hudebníci; dva z nich jsou dobře známí ze skupiny Klezmatics, houslistka Alicia Svigals ve skupině působila v jejím počátečním období a trumpetista Frank London je jejím stálým kapelníkem. Shloimele Malkele 07:11

Hebraish 07:04

Papirosn 06:33

Avadim Hayenu 05:07

Artik 06:38

Spustit audio