Slabá místa západonilského viru?

22. září 2010

Američtí vědci určili geny, které v lidských buňkách zneužívá západonilský virus.

Západonilský virus neboli West Nile Virus se poprvé objevil v Ugandě v roce 1937. Od té doby se něj stal protřelý cestovatel, se kterým se můžeme setkat v jihozápadní Asii, na Blízkém východě, ve Spojených státech i ve východní Evropě. Spadá do rodinky takzvaných flavivirů, mezi které patří i původce horečky Dengue, žluté zimnice a klíšťové encefalitidy. Západonilský virus přenášejí komáři. Onemocnění, které každý rok postihne miliony lidí, může být různě závažné - v nejtěžších případech končí fatálním zánětem centrálního nervového systému.

Virus tvoří jen deset různých proteinů, takže k tomu, aby se mohl množit, nezbytně potřebuje řadu proteinů hostitelské buňky. Které proteiny virus při infekci zneužívá, nyní objevili odborníci z Yale University. Využili screeningu lidského genomu a zjišťovali, jak by deaktivování jednotlivých genů viru zkomplikovalo rozmnožování a infikování buněk. Došli k závěru, že infekci ovlivňuje celkem 305 různých genů. Asi 30 procent z nich podle univerzitní zprávy hraje roli i při infekci flavivirem, který způsobuje horečku Dengue.

Při znalosti těchto genů by bylo teoreticky možné najít způsob, jak virům překazit zneužívání některého z buněčných proteinů - nejlépe takového, který je klíčový pro replikaci viru a jeho uvolňování z buněk.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka