Gorilí "Ztracený svět"

22. září 2010

Výsledky sčítání ohrožených goril nížinných asi vyvolají úsměv i u těch nejpesimičtějších ochránců přírody - počet goril je totiž oproti původním odhadům téměř dvojnásobný.

Dosavadní odhady, založené na číslech z 80. let minulého století hovořily o tom, že ve střední Africe žije cca 100 000 goril nížinných (Gorilla gorilla gorilla), které decimuje pytláctví a virus Ebola. Nové sčítání ovšem ukázalo, že ve dvou oblastech o celkové rozloze 47 tisíc kilometrů čtverečních na severu Republiky Kongo žije 125 000 goril, které dosud zcela unikaly pozornosti.

Gorila nížinná

Sčítání provedli pracovníci Wildlife Conservation Society, kteří o jeho výsledcích referovali na kongresu Mezinárodní primatologické společnosti v Edinburghu. Počet goril v pralesích a mokřinách Konga zjišťovali podle množství hnízd, která si gorily každou noc stavějí z větví a listů. Na jednom čtverečním kilometru se vyskytuje osm goril, což je v gorilích populacích jedna z nejvyšších známých hustot.

Podle zprávy z Wildlife Conservation Society k ní přispívá dlouhodobá ochrana oblastí, ve kterých gorily žijí i jejich relativní nepřístupnost. Dalším faktorem jsou bohaté zdroje potravy - především rostliny z čeledi marantovité (Marantaceae).

Mapa oblastí, ve kterých probíhalo sčítání goril
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.