Brzda nádorových onemocnění

22. září 2010

Studie provedená na laboratorních myších naznačuje, že intravenózní dávky vitamínu C mohou zbrzdit růst nádorů.

Myšlenka, že vitamín C pomáhá v léčbě rakoviny, není nová. V 70. letech minulého století upozornil nositel Nobelovy ceny Linus Pauling, že "céčko" pomáhá pacientům v terminálním stádiu přežívat déle. Dvě studie z roku 1985, při kterých pacienti polykali tablety vitamínu C nebo neúčinného placeba, ovšem žádný léčebný efekt neprokázaly. V nové studii odborníci z amerického Národního zdravotnického institutu v Marylandu zjišťovali, jak je to s účinností vitamínu C podávaného nikoli orálně, ale intravenózně.

Pokusným myším s oslabeným imunitním systémem vědci implantovali buňky tří zvlášť agresivních lidských nádorů - mozkového nádoru glioblastomu, nádoru vaječníků a nádoru slinivky břišní. Zjistili, že vysoké dávky vitamínu C, podávané injekčně přímo do krevního oběhu, zpomalily růst nádorů o 53 procent. Vitamín C se normálně užívá jako antioxidant. V krevním řečišti ale produkuje velké množství radikálů - především peroxidu vodíku, který je pro rakovinné buňky daleko toxičtější, než pro normální zdravé buňky.

Injekce vitamínu C by proto podle autorů článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, mohly být vhodným doplňkem chemoterapie nádorových onemocnění.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.