Proslulý designér Pininfarina zemřel při nehodě na motocyklu

Světový průmyslový design dnes přišel o jednu z nejvýraznějších osobností posledních desetiletí. V italském Turíně zahynul ráno Andrea Pininfarina, prezident stejnojmenné rodinné firmy. Podle italské agentury Ansa jej při jízdě na motocyklu srazil řidič osobního auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrea Pininfarina

Andrea Pininfarina | Zdroj: ČTK

Pininfarina jel do práce na malém motocyklu Vespa a v centru Turína, jen dva kilometry od sídla jeho firmy, do něj prudce narazil 78letý řidič Fordu Fiesta, který vyjížděl z vedlejší silnice a přes stojící kamion Pininfarinu na motorce neviděl.

Andrea Pininfarina byl zástupcem už třetí generace designérů, jeho otec Sergio mu před dvaceti lety předal z velké části řízení rodinné firmy, kterou v roce 1930 založil dědeček Andrey Pininfariny, Battista "Pinin" Farina. Průmyslovému designu se věnují i Andreovi děti, především jeho syn Serggio.

Studio Pininfarina SpA proslulo spoluprácí s automobilkami Ferrari, Fiat, Maserati nebo Alfa Romeo, pro podnik Ford navrhovalo vozy Ford Focus. V současnosti ve spolupráci s francouzským podnikatelem Vincentem Bollorem vyvíjí prototyp elektrického auta. U nás je ale známá nejen kvůli automobilovému designu, ale také třeba jako autor návrhu lahví pro minerální vodu Mattoni.

Andrea Pininfarina Českému rozhlasu před dvěma lety v Turíně potvrdil, že byl nejvíce hrdý na zakázku, na které začal pracovat v roce 2000 a dokončil ji v roce 2005. Byla to pochodeň a pylon pro zimní olympijské hry v Turíně. "Pochodeň byla projektem nejvyšší důležitosti, obrovská satisfakce, pochvala naší práce. Těchto pochodní jsme vyrobili 12.000. Jsme na to všichni pyšní, je to pro naše studio hodně pozitivní věc," řekl tehdy Pininfarina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Italský deník Hany Hikelové z 13. 2. 2006: Designér Pininfarina je na své dílo hrdý

Pochodeň popisoval sám Pininfarina následovně: měla symbolizovat prodlouženou objímající ruku. Zároveň byla zatočená stejně jako špička lyže a zúžení na jejím konci se tvarem podobalo dalšímu symbolu turínské zimní olympiády - dominantě Turína, nádherné vysoké věži s názvem LaMole Antonelliana. Měla lesklý povrch, byla vyrobená z hliníku, oceli a dalších kovů a nezhasla ani při silném větru o rychlosti 120 kilometrů v hodině, ani v nadmořské výšce 5000 metrů.

Turín je hlavně díky firmě Pininfarina letos skutečně světovým městem designu a řadu akcí, které i teď probíhají, organizoval právě Andrea Pininfarina. A samozřejmě, že se Turín chlubí i automobilovým designem z dílny rodu Pininfarina.

Hana Hikelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme