Záchrana kondorů závisí na zákazu olova

22. září 2010

Jedinou cestou k záchraně kalifornských kondorů je zřejmě konec používání olovnatého střeliva.

Největší pták Severní Ameriky - kondor kalifornský (Gymnogyps californianus) s třímetrovým rozpětím křídel - se v minulém století ocitl na samém pokraji zániku. V roce 1987 zbývalo pouhých 22 ptáků, kteří byli odchyceni a rozmnoženi v zoologických zahradách. Počet jejich mláďat byl dost vysoký na to, aby se v roce 1991 mohlo začít s reintrodukcí kondorů do přírody. Celý program stál asi 45 milionů dolarů a měl řadu kritiků, kteří předpokládali, že se setká s rychlým neúspěchem.

Logo

Dobrá zpráva je, že k tomu nedošlo - program podle Americké ornitologické unie naopak předčil veškerá očekávání. Špatná zpráva je, že zřejmě narazil na svůj strop. Ptáci v divočině přežívají díky neustálým zásahům člověka - monitorování, krmení a ochrana kondorů přichází ročně na 5 milionů dolarů. Přesto každým rokem asi 10 procent dospělých jedinců umírá, což podle článku na stránkách Science znamená, že se kondoří populace nedokáže sama udržovat.

Hlavním důvodem vysoké úmrtnosti je jedovaté olovo v nábojích, které mrchožraví kondoři polykají spolu s masem zastřelených zvířat. Ornitologové proto volají po okamžitém zákazu používání olovnatého střeliva v místech, kde kondoři žijí. Zároveň ovšem povzbuzují lovce, aby kondorům nechávali k dispozici více mršin jelenů a divokých prasat - samozřejmě zastřelených bezolovnatými náboji.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.