Centrální banka snížila úrokové sazby o čtvrt procenta

O čtvrt procenta se od zítřka sníží úrokové sazby. Rozhodla o tom bankovní rada České národní banky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 3,50 procenta. Snížení úroků si přáli hlavně čeští exportéři, dopravci a další firmy, které drtí silná koruna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Dnešní rozhodnutí bylo zřejmě jedním z nejsložitějších. Důvodem je současný vývoj ekonomiky, která je na jedné straně ohrožována silným kurzem koruny a na straně druhé příliš vysokou inflací. Koruna v posledních měsících dramaticky posílila až pod 23 korun za euro, inflace se pohybuje kolem sedmi procent.

Hlavní ekonom společnosti Atlantik Petr Sklenář si ale nemyslí, že by krok bankéřů přinesl vyšší inflaci, tedy růst cen. "Inflace se během letních měsíců dostává na svůj vrchol a zbytek roku by již měl přinést zpomalení. Největší skok by pak měl přijít na začátku příštího roku, kdy odpadne řada dopadů, které přinesly reformy, poplatky, vyšší spotřební daně a tak dále. Zůstává jenom otázkou, jak rychlé to zpomalení bude," domnívá se Sklenář.

Centrální banka naposledy snižovala úrokové sazby na konci dubna 2005. Tehdy snížila základní sazbu ze dvou procent na 1,75 procenta. Naposledy úrokové sazby změnila na počátku února, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Na konci června nechali centrální bankéři sazby beze změn. Úrokové sazby tak v Česku zůstávají nejnižší v Evropské unii.

Česká národní banka také očekává letos i v roce 2009 pomalejší růst ekonomiky. Ve své nové prognóze snížila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu na 4,1 procenta z předchozích 4,7 procenta.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme