Test paternity pro Tutanchamona

22. září 2010

Egyptší odborníci budou zkoumat DNA mumií údajných potomků faraóna Tutanchamona.

Budoucí faraón Tutanchamon se narodil v roce 1341 před naším letopočtem. Jeho rodiči byli s největší pravděpodobností faraón Achnaton a jeho vedlejší manželka Kije. Na egyptský trůn Tutanchamon nastoupil v pouhých osmi či devíti letech a panování asi neměl příliš jednoduché - Egypt se zrovna nacházel ve stavu náboženské krize. Vyvolal ji Achnaton, který odstranil kult celého spektra egyptských božstev a nastolil monoteistický kult boha Atona. Tutanchamon jej během své vlády musel pod tlakem kněžích zrušit a vyhlásit návrat k původnímu náboženství.

Tutanchamonova maska

Tutanchamon vládl až do své smrti ve dvaceti letech. Jeho nedotčenou hrobku objevil v roce 1922 britský archeolog Howard Carter a našel v ní dva mumifikované lidské plody ženského pohlaví. Mumii samotného Tutanchamona objevil až o tři roky později. Archeologové předpokládají, že dětské mumie jsou potomci Tutanchamona a jeho jediné manželky Anchesenamon - dcery Achnatona a jeho hlavní manželky Nefertiti.

Důkazy ovšem chybí a egyptští vědci nyní chtějí mumie prozkoumat počítačovou tomografií, otestovat jejich DNA a potvrdit či vyvrátit Tutanchamonovo otcovství. Výsledky všech analýz by podle zprávy na stránkách NewScientist mohly být ještě před koncem letošního roku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.