Soutěž na novou knihovnu byla podle EK v rozporu se zákonem

Soutěž na novou budovu Národní knihovny v Praze na Letné nebyla podle Evropské komise v souladu ze zákonem o veřejných zakázkách. Radiožurnálu to řekla Jindřiška Koblihová, místopředsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který si stanovisko vyžádal. V návaznosti na názor komise zřejmě úřad doporučí knihovně, aby původní soutěž, v níž uspěl se svou kontroverzní "chobotnicí" architekt Jan Kaplický, zrušila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny

Model nové budovy Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Sporem kolem knihovny se antimonopolní úřad zabýval od loňska hned několikrát. Pokaždé ale stížnosti na nezákonnost soutěže odmítl s tím, že architektonická soutěž o návrh se nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách.

"Evropská komise je toho názoru, že při soutěži na novou budovu Národní knihovny se mělo postupovat podle zákona o veřejných zakázkách a nebylo možné použít výjimku ze zákona a použít tak pravidlo UNESCO a Mezinárodní unie architektů," uvedla Koblihová.

Další postup bude podle Koblihové jasný do 14 dnů. Antimonopolní úřad podle zákona architektonickou soutěž zrušit nemůže, zadavateli soutěže, tedy Národní knihovně, tak zřejmě vydá jen doporučení. "My samozřejmě seznámíme knihovnu se stanoviskem Evropské komise a předpokládám, že závěrem našeho vyjádření bude doporučení na zrušení tohoto tendru," doplnila Koblihová. O svém stanovisku bude úřad informovat i ministerstvo kultury.

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek je na dovolené, jeho mluvčí Kateřina Nováková Radiožurnálu řekla, že zatím nemá k dispozici oficiální stanovisko ani z Bruselu ani z antimonopolního úřadu. "Pokud by přišlo nějaké vyjádření a dostali bychom dejme tomu nařízeno, že soutěž musíme zrušit a že výsledky nejsou platné, tak potom další postup bychom samozřejmě konzultovali s ministerstvem kultury, ale do té doby pro nás je stále vítězem Jan Kaplický," uvedla Nováková.

Spory o novou Národní knihovnu se táhnou víc než rok. Nová budova na pražské Letné by měla vyřešit problémy s místem pro uložení knih, protože podle vedení Národní knihovny po roce 2010 zřejmě v nynějších objektech nastane krize kvůli nedostatku prostor. Stavbu však brzdí problémy týkající se pozemků, financování i regulérnosti soutěže, z níž vítězný Kaplického návrh návrh vzešel.

Podle ministra kultury Václava Jehličky navíc nejsou na budovu peníze. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard. Jehlička nedávno řekl, že projekt nové knihovny byl podle něj nepřipraven a pozornost se teď musí soustředit na revitalizaci Klementina, kde knihovna nyní sídlí. Pro vedení Národní knihovny ale zůstává stavba nové budovy prioritou, zvažuje kvůli tomu i trestní oznámení na neznámého pachatele z pražského magistrátu.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme