Soutěž na novou Národní knihovnu odporuje zákonu, rozhodla Evropská komise

Architektonická soutěž na novou budovu Národní knihovny v Praze odporuje zákonu o zadávání veřejných zakázek. Rozhodla tak Evropská komise, kterou o stanovisko požádal český antimonopolní úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny

Model nové budovy Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Národní knihovna se zatím bránila tím, že mezinárodní architektonická soutěž o návrhu nepodléhá zákonu o zadávání veřejných zakázek. Podle Evropské komise se ale knihovna na výjimku z tohoto zákona spoléhat nemohla a pravidla UNESCO a Mezinárodní unie architektů nejsou pravidly mezinárodní organizace.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale nemá přímou pravomoc architektonickou soutěž zrušit - proto to nejspíš pouze doporučí. Národní knihovna chce další postup konzultovat s ministerstvem kultury.

To ale už navíc dlouho upozorňuje, že na stavbu nové budovy nejsou peníze a pozornost se teď musí soustředit na revitalizaci Klementina, kde Národní knihovna sídlí. Nová odvážná stavba v Praze tak zřejmě hned tak nevyroste.

Dosavadní příprava stavby nové budovy knihovny stála 30 milionů korun.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme