V Londýně se našly základy prvního Shakespearova divadla

22. září 2010

V budoucích základech nového londýnského divadla byly objeveny zbytky divadelní scény, na které hrál William Shakespeare poprvé ve svých dramatech.

První Shakespearova dramata byla uváděna na londýnských scénách The Theatre a Curtain. Velké úspěchy tu slavný dramatik sklízel například s Jindřichem IV., první verzí Hamleta nebo s Romeem a Julií. The Theatre byl první stálou scénou na Britských ostrovech od dob Římanů. Na severní hranici londýnské City ve čtvrti Shoreditch jej nechal v roce 1576 postavit herec James Burbage za úctyhodnou sumu 700 liber.

Uspořádání dřevěné budovy s dlážděným otevřeným prostranstvím a třemi krytými galeriemi bylo inspirováno dvory hostinců, v nichž v té době hrávaly divadlo kočovné společnosti. V chóru dramatu Jindřich V. se o budově The Theatre hovoří jako o "dřevěném O". Divadlo fungovalo až do roku 1597, kdy vlastník pozemku odmítl hercům prodloužit nájemní smlouvu. To donutilo syna zakladatele divadla, význačného herce Richarda Burbage, k radikálnímu kroku. Dne 28. prosince 1598 nechal celou budovu strhnout. Získané dřevo použil následujícího roku na druhém břehu Temže ke stavbě slavného divadla The Globe.

Scéna The Theatre zaujímá v historii alžbětinského divadla výsadní postavení. Přesné místo, kde "dřevěné O" stávalo, však nikdo neznal. To platilo do 6. srpna 2008, kdy archeologové z Museum of London narazili při průzkumných pracích v Shoreditch na základy, na nichž stávala dřevěná konstrukce The Theatre. Archeologický průzkum byl v této lokalitě zahájen v souvislosti s výstavbou nového divadla pro Tower Theatre Company. S odstupem více než čtyř staletí tak na místě první stálé londýnské divadelní scény opět zazní hlasy herců.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 8.8.2008.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.