Zmatky kolem Národní knihovny jako argument proti pořádání Olympiády v České republice

8. srpen 2008

Jako v Kocourkově si musí připadat člověk, který sleduje různé kotrmelce kolem projektu Národní knihovny. Co jednou platilo, za chvíli je úplně jinak. Stačí uvést několik příkladů. Na podzim roku 2004 se ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek nechal slyšet, že nová budova by měla stát mimo centrum Prahy. Už na začátku dalšího roku naopak představil projekt, který s umístěním stavby počítal téměř v centru, konkrétně na Letné.

0:00
/
0:00

V roce 2006 zastupitelstvo hlavního města předběžně souhlasilo s prodejem pozemků potřebných pro vybudování knihovny právě na Letné. V říjnu 2007 se pak objevila informace, že většina zastupitelů budovu v této lokalitě nechce a prodej pozemků zastupitelé neschválili. V létě téhož roku se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odmítl zabývat regulérností soutěže, ze které vyšel vítězně Kaplického projekt. Odůvodnění znělo, že mu to nepřísluší. V únoru 2008 se naopak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže regulérností soutěže začal zabývat a nyní oznámil, že podle Evropské komise byla v rozporu se zákonem.

To je pouze pár příkladů toho, jak ve stylu ode zdi ke zdi probíhala jednání o projektu, který by měl přijít na několik miliard korun. Očekávalo by se tudíž, že budování nové Národní knihovny bude dobře připraveno.

Selským rozum by postupoval poněkud jinak. V prvním případě by muselo být jasné, že nová knihovna je skutečně potřeba. To není úplně jisté. Historická budova Klementina sice v současné podobě nestačí nárokům moderní doby. Není však vyloučeno, že by tyto problémy nemohla vyřešit jeho rekonstrukce. Bylo by škoda, aby takováto budova se z knihovny později přeměnila třeba na hotel, jak se občas spekuluje.

Za druhé by se očekávalo, že když už se bude něco stavět, tak bude dopředu rozhodnuto, kde. Nestačí pouze předběžné sliby. Pozemek musí být zajištěn tak, aby po vyhlášení soutěže už nic s umístěním budovy nehnulo. Mimo jiné kvůli tomu, že projekt musí být zasazen do konkrétního prostoru. Jak ukázala realita, nestalo se tak.

V neposlední řadě je nutné mít na výstavbu zajištěné peníze. Bez nich jde o dobrodružství, které většinou nemívá dobrý konec. Podle vyjádření ministra kultury Jehličky je jasné, že zhruba čtyři miliardy se nedají dohromady. I kdyby všechny dosud zmiňované podmínky byly bezvýhradně splněny, musela by být vypsána taková soutěž, která by jasně stanovila pravidla. To se asi nestalo. Alespoň Evropská komise si myslí, že soutěž byla vypsána v rozporu se zákonem.

Navíc se objevily protesty České komory architektů, že se v průběhu soutěže buďto změnily podmínky, nebo nebylo dodrženo zadání. Řeč je o tzv. konzervačním fondu, který prý neměl být umístěn v podzemí a přitom Kaplického návrh s takovým řešením počítá. Když se to dá všechno dohromady, museli bychom buďto skutečně žít v Kocourkově, nebo by se musel stát zázrak, aby Národní knihovna byla postavena. K tomu samozřejmě nedošlo.

Výsledkem tak je, že se podle všeho zbytečně utratilo kolem třiceti milionů korun. Navíc se celá záležitost nesmyslně zpolitizovala. Jako by se tím vyslal signál, že pokud někdo něco hodlá postavit, musí mít dostatečné politické krytí. V určitém slova smyslu je to pravda. S politickou podporou v zádech, by asi nedošlo k pochybám kolem pozemku a shánění peněz by asi rovněž nepředstavovalo zásadní problém.

Dění kolem výstavby Národní knihovny je pak poučné ještě z jiného úhlu pohledu. Dnes zahájené olympijské hry mohou obrátit pozornost k tomu, jakým způsobem by se asi budovala potřebná sportoviště a zázemí v České republice. Nakolik by byly regulérní soutěže, které by výstavbu provázely. Jak by rozhodování ovlivňovali politici a jak by se zacházelo s miliardami, které by na výstavbu byly potřeba. Zmatky kolem Národní knihovny mohou být v této souvislosti argumentem proti pořádání olympiády v České republice.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Petr Hartman
Spustit audio