Česko se stává velmocí v pěstování geneticky modifikované kukuřice

Česko se stává evropským lídrem v pěstování geneticky modifikovaných plodin. V rozloze plochy oseté geneticky upravenou kukuřicí jsme na druhém místě za Španělskem. Zatímco některé evropské státy pěstování zmutované kukuřice rovnou zakázaly, v Česku její plocha neustále roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geneticky modifikovaná kukuřice

Geneticky modifikovaná kukuřice | Foto: www.greenpeace.cz

Jsou odolnější vůči škůdcům - to je hlavní argument, který zemědělce přesvědčuje, aby pěstovali geneticky modifikované plodiny.

V Česku jen GM kukuřice roste v téměř 150 lokalitách a jejich počet stoupá strmým tempem. Ve srovnání s loňskem je letos na českých polích o více než polovinu zmutované kukuřice víc.

"Co do rozlohy zaujímá Česká republika druhé místo hned po Španělsku. Neznáme ale ještě situaci v Rumunsku, kde je možná ještě větší rozloha. Z pohledu evropské i světové produkce GM plodin se tak Česko řadí mezi lídry," vysvětluje Lenka Boráková z Greenpeace.

Právě ekologické organizace proti pěstování modifikovaných plodin dlouhodobě vystupují. Argumentují tím, že zatím žádná nezávislá studie do hloubky nepopsala možné vlivy GM plodin na lidské zdraví a také životní prostředí.

Evropští zemědělci jdou ale od kukuřice ještě dál. Pěstují GM sóju a naši farmáři teď pěstují i geneticky modifikovaný len a brambory. "Základním požadavkem pro povolování polních pokusů je to, aby se žádný rostlinný materiál nedostal jako potravina nebo krmivo do oběhu, a v každém rozhodnutí jsou stanoveny přísné požadavky na likvidaci rostlin z daných pokusů," dodává Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Většinu vypěstované GM kukuřice farmáři zkrmí nebo prodají na výrobu bioplynu či etanolu. V tabulce států, které geneticky modifikovanou kukuřici pěstují, obsadilo Česko 18. místo.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme