Zloděj vyloupil kancelář advokáta Teryngela

Kancelář pražského advokáta Jiřího Teryngela vyloupil neznámý zloděj. Podle policie si odnesl sbírku historických zbraní, jestli se ztratily i některé spisy majitelé kanceláře zjišťují. Teryngel opustil minulý týden vazební věznici, zadržený byl kvůli obvinění z pokusu o daňový únik ve stomilionové hodnotě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní uzávěra

Policejní uzávěra | Foto: Jan Rosenauer, Miroslav Panuška

Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška si zloděj odnesl i finanční hotovost: "K vloupání pravděpodobně došlo už v průběhu noci a neznámý pachatel z kanceláře odcizil hotovost a starožitnosti. Celková škoda je přibližně vyčíslena na 130 000 korun. Policie po pachateli v současné době pátrá."

Bývalého komunistického prokurátora Teryngela zadržela protikorupční policie v červnu. Celá věc zřejmě souvisí s nákupem cigaret, které v minulosti nakoupila pardubická společnost se Letka Team a právník Teryngel měl plnou moc při sepisování smluv.

Teryngel patří mezi finančně nejoceňovanější právníky, který zastupuje i uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Už před třemi lety mu však hrozilo, že bude kvůli etickému pochybení vyškrtnut ze seznamu advokátů. Důvodem byla kauza nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, kde zastupoval obě strany.

V osmdesátých letech působil na federální prokuratuře a vstoupil do KSČ. Stal se dokonce i členem Lidových milicí. To ho po revoluci v roce 1989 stálo místo ve státních službách. Nikdy se ale za svou minulost neomloval. Jak řekl: "Nebudu přece plivat na svůj život jen kvůli tomu, že se to nyní nenosí."

Jiří Teryngel měl být na pět let vyškrtnut z advokátní komory, protože v případu pronájmu Českého domu v Moskvě pracoval pro obě soupeřící strany. Proti rozsudku se sice úspěšně odvolal a ten byl později zrušen, ale už o rok později se Teryngelovo jméno skloňovalo ve spojení s další kriminální kauzou. Zjistilo se, že byl v devadesátých letech členem dozorčí rady společnosti podnikatele Vladimíra Johna, který poškodil své klienty o 120 milionů. Teryngel však tvrdí, že když zjistil Johnovu neserióznost, z rady odešel.

Milan Kopp, Radek Musílek, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme